BBP Kahramanmaraş İl Teşkilat binasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Mahmut Yardımcıoğlu, “Malumunuz olduğu üzere biz ‘Cumhur İttifakı’nın içerisinde bulunan partiyiz ve etrafımızdaki özellikle üniversiteyi bitirmiş arkadaşlarımızdan bize gelen inanılmaz talepler söz konusu. Bu taleplerin başında da öğrencilik dönemlerinde devletimizin Gençlik Spor Bakanlığı üzerinden bu öğrencilere vermiş olduğu bir kredi uygulaması söz konusu. Biz bu kredi uygulamasının çok sağlıklı bir işleyiş olduğunu düşünüyoruz. ‘Cumhur İttifakı’nın bir parçası olmamız hasebiyle hükümetimizin yapmış olduğu doğruları doğru olarak elbette değerlendireceğiz, ama yapmış olduğu eksiklikler ya da yanlışlıklarda asla doğru demeyeceğiz ve sadece yanlış diyerekten bir kenara çıkmayacağız. Eleştirimizi yapacağız ve doğrusu neyse onu da doğrusu şu şekilde yapılsaydı daha hoş olurdu, daha faydalı daha memlekete katkı sağlardı diye bir önerimiz de birlikte söyleyeceğiz. Şimdi bunlardan bir bu kredi uygulaması. Öğrenci lisans, lisansüstü düzeyde eğitime başladığında belli kriterleri sağlamadığın da devletimiz ona Spor Bakanlığı üzerinden burs vermiyor, kredi veriyor. Öğrenciye kredi verme uygulamasını biz doğru bulmuyoruz. Öğrenci üniversiteye başladığımda öğrencilik hakkının bir gereği olarak, öğrencilik hakkını elde etmiş olmasının bir gereği olarak da ona muhakkak Gençlik Spor Bakanlığı üzerinden burs verilmelidir. Öğrenciye kredi ve La uygulamasına kesinlikle son verilmelidir” dedi. 


Öğrencilerin krediler yüzünden depresyona girdiğini dile getiren Yardımcıoğlu, konuşmasının devamında ise, “Bugün ülkemizde 5 milyon öğrenci devletten burs almış ve bunu okulu bitirir bitirmez bunu nasıl öderim derdiyle uğraşmaktadır. Ve 280 bin öğrenciye bu yapılandırma yasası çıkmazdan önce haciz işlemi uygulanmıştı. Bunlar iş arayan insanlar, okulu yeni bitirmiş insanlar ve okulu bitirirken sonra aldıkları kredinin depresyonuyla uğraşıyorlar. Ben bunu nasıl öderim, ben bunun altından nasıl kalkalım diyorlar. Kaldı ki buna da değişik bir şekilde enflasyon hesaplamasıyla faizde uygulanmakta. Biz hem faize karşıyız, hem öğrenciye verilen krediye karşıyız,  hem öğrenciye verilen kredinin okulu biter bitmez, tekrar isteniyor olmasına taraf değiliz. Biz öğrenciye burs verilmesine tarafız. Öğrenciye verilecek bursunda ilanihaye devam etmesine de taraf değiliz. Her öğrenciye aynı bursunda verilmesine taraf değiliz. Öğrencilerin ortalamaları üzerinden ayrı burs, başarının teşvik edilmesi, üniversitedeki öğretim üyelerinin değerlerinin artırılması, çalışanla çalışmayan arasındaki farkı, bilinle bilmeyenin ortaya konulmasına tarafız. Yasalar insanları mutlu etmek için yapılırlar. Yönetmelikler insanlar için vardır. Ülkemizde yapılan bu uygulamada dünden bugüne böyle yapılıyor diye, doğru olduğu anlamına gelmez.

Biz bu uygulamayı ‘Cumhur İttifakı’nın bir parçası olarak doğru bulmuyoruz ve eleştiriyoruz. Öğrencilerin kredi borçlarının silinmesini istiyoruz. Bundan sonrada öğrencilere asla kredi verme uygulaması yerine, öğrencinin üniversiteyi kazandığı anda burs olarak belli bir miktarın devletimiz tarafından ödenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ve bunun da başarı kriteri esas alınarak, farklı rakamlara yükseltilmesi veya indirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemizde 5 milyon insanın kanayan yarası, genç insanlar bunlar. Bu insanların bu dertlerinden arındırılması gerektiğine BBP olarak inanıyoruz ve önerimizi, çözüm yolunu, eksikliğin nasıl giderileceğini kamuoyu ile basın mensuplarıyla paylaşmak, Cumhurbaşkanımıza da buradan iletmek istiyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi