Haftasonu gerçekleştirilen programa TOBB Başkan Yardımcısı İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, Antakya TSO Başkanı Hikmet Çinçin, EGD Başkanı Celal Toprak EGD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Uluğtürkan, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu ve birçok gazetecinin katıldığı programda, Balcıoğlu son döneme dair konuştu.

“Herkes kendi memleketinin cennet olduğunu bilir ve herkes için de öyledir.” diyerek sözlerine başlayan Balcıoğlu, “ölmeden cennete gitmek istiyorsanız gideceğiniz en çabuk ve en kolay yer Kahramanmaraş’tır.” İfadelerini kullandı.

Balcıoğlu, hanımefendiler ve çocukların böcek gördüğünde kaçtığını ancak Kahramanmaraş’ta her yılı Haziran aylarında Uludaz’da çıkan uğur böceklerinin ziyaret edilerek, ellere alındığını belirterek şunları kaydetti:

“Bu uğur böceklerini herkes eline almaya ve uçurmaya çalışır. İşte Kahramanmaraş böyle bir kenttir. Bir pandemi yaşadık ve yeni şeyler gördük. 2019 ile kıyasladığımızda Kahramanmaraş’ta şirket kuruluşu yüzde 44 artış gösterdi ve kapanan şirket oranımız yüzde 22 azaldı. Mart-Nisan ayında ihracatımız yüzde 54 düşmüş, Mayıs ayında yüzde 36 düşmüş bir önceki yıla göre. Ama yılı yüzde 7,6 düşüş ile kapatmışız.”

Bu rakamların kendilerine göre iyi bir rakam olduğunu ancak daha yüksek olabileceğini belirten Balcıoğlu, “Pandemi döneminde iş yerlerimiz kapanmış ve kısa çalışma ödeneği bize nefes oldu. Ama işletmelerimiz çalışır halde 2019 Ağustos ayında 138 bin olan kayıtlı işçi sayımız 2020 Eylül ayında 154 bin 100 oldu. Pandemiye rağmen artış yüzde 12. Yine Kahramanmaraş’ta 2019 yılı ile kıyasladığımızda pandemide her şeyin durduğu bir dönemde teşvikli yatırım olarak yüzde 245 artış göstermişiz. 2019’da 44 proje teşvik belgesi alırken, 2020’de 152 projemiz teşvik belgesi almış” diye konuştu.

HABER: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi