Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren asgari ücret dün Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmeleri sonrası açıklandı. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, brüt asgari ücretin 2.943 TL, net asgari ücretin ise 2.324 TL olduğunu açıkladı. Açıklanan asgari ücret sonrası AGİ ve işsizlik maaşı ne kadar oldu? Asgari ücrete yüzde 15 zam yapıldı. En düşük AGİ ücreti de 220 TL olarak belirlendi. Buna göre en düşük işsizlik maaşı da 1168 TL olarak belirlendi.

İşsiz kalanlara 10 aya varan süreyle verilen maaşta en düşük ve en yüksek tutarlar da asgari ücret zammıyla artacak. En düşük işsizlik maaşı bin 15 lira 59 kuruştan, 1.168 lira 27 kuruşa, en yüksek işsizlik maaşı da 2 bin 31 lira 19 kuruştan 2 bin 336 lira 53 kuruşa ulaşacak.

Asgari ücret 2020 zammı açıklandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un açıklamalarından notlar;

* Asgari ücret tespit komisyonumuzun ton son toplantısına hoş geldiniz diyorum. Toplantımızın tüm çalışanlarımız ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Asgari ücret tespit çalışmaları beşer üyeyle temsil edildiği 15 üyeden oluşan bağımsız bir komisyon tarafından yapılmaktadır. Komisyonumuz ilk toplantısını 2 Aralık’ta yine bu salonda yapmıştı

.

* Ben komisyon çalışmalarına sundukları değerli katkılardan dolayı Türk İş’e TİSK’e ve tüm kamu temsilcilerimize teşekkür etmek isterim. Biz her daim çalışmalarımızı istişare yoluyla, tüm tarafların görüşlerini göz önünde bulundurarak yürütmeyi önemsiyoruz. Sosyal adaleti pekiştirmeyi, işçilerimizi ve işverenleri birlikte korumayı, kayıtlı istihdamı artırarak çalışanlarımızın sosyal güvencesini sağlamayı, kaynaklarımızı da daha etkin kullanarak sürdürülebilir kalkınmayı temel önceliğimiz olarak görmekteyiz.

* 2002 yılında net 184 lirayı, 2019’da 2 bin 20 liraya yükseltmiş olduk. Reel olarak yüzde 142 artık sağlamıştık. Asgari ücreti konuşurken bizim hükümet olarak aldığımız her politikada herkese ulaşmayı da hedeflemekteyiz.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk: "Evli ve üç çocuklu bir işçi için asgari ücret 2 bin 479 lira 21 kuruş oldu."

Asgari ücretteki artışla erken emeklilik için borçlanma yapacakların ödeyecekleri tutarlar da yükselecek. Bu nedenle doğum ve askerlik borçlanması yapmayı planlayanların 1 Ocak'ı beklememesi avantajlarına olacak.

Şimdi tek çocuk için 2 yıllık doğum borçlanması yapanlar en az 19 bin 648 lira öderken, 1 Ocak'ta bu tutar 22 bin 602 lira ulaşacak.

ÖNCEKİ SÜREÇTEN DETAYLAR:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısında, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri, ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaşırken, vatandaşlar konuşulan rakamların daha üstünde bir yanıt vererek asgari ücretin en az 3 bin lira olması gerektiğini söyledi.

''KOMİSYON TOPLANTISI SÜRÜYOR''

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde süreç, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde 2 Aralık'taki ilk toplantıyla başlamıştı. Komisyon, 2020'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme görüşmeleri kapsamında yaptığı toplantı da İş Sendikaları tekliflerini sunarken, 2 bin 300 ve 2 bin 578 lira rakamları teklif olarak sunulmuştu. Komisyonun üçüncü toplantısını 17 Aralık'ta TİSK'in ev sahipliğinde yapacak. Vatandaşların umudu olmasa da en az 3 bin lira olmasını dile getiriyor. Asgari ücret belirlenirken ekonomik durumların göz önüne alınması gerektiğini belirten Merve Kopar ''en az 3 bin lira'' dedi.

''VATANDAŞIN BEKLENTİSİ YÜKSEK''

Asgari ücret yoksulluk ve açlık sınırını baz alarak bakınca şu anda Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 4 bin liranın üzerindedir diyen İsmail Tekardıç, ''Asgari ücretinde şu anda minimum 3 bin liranın aşağısında olmaması gerekir. Özellikle alışveriş ürünlerinin bu derece arttığı bir ortamda asgari ücretinde en az yüzde 30 artması gerektiğini düşünüyorum'' dedi. Salman Özdemir ise 2 bin liranın çok az olduğunu ve en az 3 bin lira olması gerektiğini ifade etti. Asgari ücretin şu andaki mevcut ekonomik çerçeve içerisinde en az 4 bin 500 ile 5 bin lira arasında olması gerektiğini belirten Vildan Çelik Kitiş ise bunun imkansız olduğunu ama en az 3 bin liranın şart olduğunu söyledi.  

İŞTE KOMİSYON SÜRECİ:

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ikinci toplantısı başladı

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme görüşmeleri kapsamında ikinci kez toplandı.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında Türk-İş'te toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonunda, işçileri temsilen Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, işverenleri temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç yer aldı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, ev sahibi olarak komisyon üyelerine hitaben selamlama konuşması yaptı. Asgari ücret sürecini bu yıl Hak-İş ve DİSK ile yürüttüklerini belirten Atalay, bugünkü toplantının ardından iki konfederasyonu bilgilendireceklerini söyledi. Bir kişinin 2 bin 578 lira olan yaşam maliyetinin altındaki rakamı kabul etmeyeceklerini vurgulayan Atalay, şöyle konuştu:

"Biz aynı noktadayız. DİSK'in talep ettiği rakam başka. Hak-İş, 'Ortak bir rakam olursa katkı sağlarız' diyor. Bu aşamada süreci görmemiz lazım. Komisyon çalışma yapacak, inşallah çalışanlar lehine güzel bir toplantı olur, güzel bir rakam açıklanırsa biz de mutlu oluruz."

"Komisyon, veri ve raporları dinleyecek"

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder ise Asgari Ücret Tespit Komisyonunun bağımsız bir komisyon olduğunu belirterek komisyonun çalışanların geçim şartları ve ülkenin ekonomik durumuna göre yeni asgari ücreti belirlemeye çalıştığını vurguladı.

İlk toplantıda Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK'ten belirli konulardaki veri ve raporları komisyona sunmasını istediklerini dile getiren Önder, "Bugün, kamu kurum temsilcilerinin sunum yapmasını bekliyoruz. Komisyon, bu veri ve raporları dinleyecek." dedi.

Konuşmaların ardından toplantıya basına kapalı olarak devam edildi.

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde süreç, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde 2 Aralık'taki ilk toplantıyla başlamıştı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda ekonomik veriler ele alındı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısında, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri, ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaştı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ikinci toplantısında, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri, ekonomik veri ve raporları sundu.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında Türk-İş'te toplanan komisyon, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam etti.

İşçileri temsilen Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ile işverenleri temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç'un yer aldığı toplantı 1 saat 40 dakika sürdü.

Çalışma Genel Müdürü Önder, toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bugünkü toplantıda iki bakanlık ve TÜİK temsilcilerinin ekonominin genel durumuna ve istihdama ilişkin verileri paylaştığını bildirdi.

TÜİK'in bugünkü toplantıda bir çalışanın belirli kaloriler dikkate alınarak yaptığı gıda harcaması rakamını komisyonla paylaşmadığını belirten Önder, bu rakamın asgari ücret rakamı olmadığının altını çizdi.

2020'de geçerli olacak asgari ücret belirleme görüşmeleri kapsamında, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Tespit Komisyonu ikinci toplantısını geçtiğimiz günlerde yaptı. Türk-İş'in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, 7 milyon kişiyi ilgilendiren asgari ücret zammı hakkında kritik bir eşik aşılmış oldu ve üç formül öne çıktı. Bilindiği üzere, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ilk toplantıda, "Tespit Komisyonunun hem işçi hem de işveren bakış açısını dikkate alıp ortak noktada buluşması temel gayemiz. Alt sınırı daha ideal bir noktaya getirmek istiyoruz" demişti.

ASGARİ ÜCRET 2020 NE KADAR OLACAK?

Tam bu noktada da, gerek görüşmeleri, gerekse asgari ücret zam oranı son dakika haberlerini yakından takip eden vatandaşların konuya yönelik araştırmaları da artış gösterdi. Bu doğrultuda, '2020 Asgari ücret ne kadar olacak, zam oranı belli oldu mu?' sorusunun yanıtı oldukça merak ediliyor. Zira, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in başkanlığında gerçekleşen toplantıda önemli kararlar alınırken; brüt ve net asgari ücret zammı konusunda açıklama da yapıldı. Peki, 3. toplantı ne zaman olacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı yapıldı. Toplantı Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun ev sahipliğinde gerçekleşti.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunda (TİSK) toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'unda, işçileri temsilen Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, işverenleri temsilen TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç yer aldı.

Toplantıda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri, asgari ücret tespitinde dikkate alınan, bir işçinin aylık gıda harcama tutarını komisyonla paylaştı. Bir işçinin aylık gıda harcaması, ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 TL, orta statüde 2 bin 86 TL, hafif statüde bin 940 TL olarak hesaplandı.

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi