Deva Partisi Kahramanmaraş il ve ilçe teşkilatları Arsan Kavşağı’nda bir araya gelerek kavşaktaki çalışmaların bir türlü bitmemesine tepki gösterdi. Burada bir basın açıklaması yapan Deva Partisi İl Başkanı İrfan Karatutlu, yüklenici firmanın, taşeronların desteğiyle iş yaptığını ifade ederek ödemenin düzenli yapılmaması nedeniyle işin yavaşladığı iddialarına değindi. Karatutlu, “Kahramanmaraş’ta yapılan projenin yüklenici firması bundan önce yapılan KSÜ Avşar Kavşağı, Ağabeyli Kavşağı, Ağcalı Kavşağı, Piazza Kavşağı ve Hal Kavşağını yapan müteahhit ile aynı firma olduğunu söylemek istiyoruz. Çok fazla da geçmişi karıştırmadan Kahramanmaraşlıların daha önceki projelerde de aynı sıkıntıları yaşadığını bir kez daha hatırlatmak isteriz” dedi.


YÜKLENİCİ FİRMA ÖDEME ALAMIYOR MU?
Deva Partisi olarak Kahramanmaraş’ın sorunlarını dile getirip çözüm önerisi sunacaklarını dile getiren Başkan Karatutlu, şöyle konuştu: “Deva Partisi olarak Kahramanmaraş’ta siyaset tarz ve üslubumuzu Sayın Genel Başkanımız Ali Babacan’ın da sık sık ifade ettiği gibi, sorunları araştırmak ve çözüm üretmek amacıyla yapıyoruz. Bu kapsamda birlikte yaşadığımız memleketimiz, Kahramanmaraş’ın yaşadığı sorunları dile getirmekten çekinmeyeceğimiz gibi aynı zamanda çözüm yollarını da sunacağız. İlk olarak Kahramanmaraş Arsan kavşağı yapımı işinde yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda yüklenici firma ve taşeronların en son 31.12.2020 yılında ödeme aldığı iddia edilmektedir. Ve 2020 yılına ait işlemlerden hala alacaklarının olduğu söylenmektedir. Müteahhit firmanın taşeronların da desteğiyle iş yaptığı ve ödemenin düzenli yapılmaması nedeniyle işin bu yüzden yavaşladığı yine iddialar arasındadır.”


“ÖDENEK MERSİN’E VAR DA KAHRAMANMARAŞ’A NEDEN YOK?”
Mersin Karayollarına bağlı ihalesi yapılan en büyük iki kavşaktan birinin Kahramanmaraş Arsan kavşağı, diğerinin ise Mersin’deki kavşak olduğunu aktaran Karatutlu, aynı zamanda ihalesi yapıldığı halde Mersin’deki kavşağın tamamlandığını Arsan Kavşağının ise hala tamamlanamadığını kaydetti. 
Karatutlu, şu açıklamalarda bulundu: “Nasıl oluyor da Mersindeki proje tamamlanmışken Kahramanmaraş’taki proje bir türlü bitirilemiyor? Ödenek Mersin’e var da Kahramanmaraş’a neden yok? Ayrıca Gaziantep Üniversite kavşağı projesi Kahramanmaraş Arsan kavşağından 2 ay sonra başlamasına rağmen tamamlanmıştır; ama Kahramanmaraş projeleri her nedendense aylar yıllar sürmektedir, vatandaşa çile kavşağı haline gelmektedir. Tabi ki bunun nedenlerini de araştırdık ve şu sonuca ulaştık: Kahramanmaraş’ta yapılan projenin yüklenici firması bundan önce yapılan KSÜ Avşar Kavşağı, Ağabeyli Kavşağı, Ağcalı Kavşağı, Piazza Kavşağı ve Hal Kavşağını yapan müteahhit ile aynı firma olduğunu söylemek istiyoruz. Çok fazla da geçmişi karıştırmadan Kahramanmaraşlıların daha önceki projelerde de aynı sıkıntıları yaşadığını bir kez daha hatırlatmak isteriz.”


“YÜKLENİCİ FİRMA ÖDENEK SIKINTISI ÇEKİYOR!”
Kahramanmaraş’taki yüklenici firmanın taşeron desteği ile bu işi yürüttüğü bilgisini paylaşan Karatutlu, yüklenici firmanın ödenek sıkıntısı yaşadığını kaydederek açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “Diğer şehirlerde olan projelerin müteahhitleri belki de daha güçlü ve daha fazla öz sermayeye sahip olabilirler. Fakat ne kadar güçlü olursa olsun yaptığı işin karşılığını alamayan her müteahhit zorlanacaktır. Bu projede edindiğimiz bilgilere göre yüklenici firma ödenek sıkıntısı çekmektedir. Gaziantep ve Mersin’de projeler daha hızlı ve zamanında tamamlanıyorsa orada yapılan projelerin müteahhitlerinin ödeme alma konusunda sıkıntı yaşamadıklarını düşünmekteyiz. Ama şehrimizdeki projelerde yaşanan ödenek sıkıntısı projelerin aylarca yıllarca sürmesine ve bitmeyen bir çileye dönüşmesine sebep olmaktadır.”
“İŞİ ALAN MÜTEAHHİDİN SORUMLULUĞU İŞİ VEREN KURUMA AİTTİR!”
Müteahhidin iyi yada kötü olmasının tartışılabileceğini fakat işi alan müteahhidin sorumluluğunun işi veren kuruma ait olduğunu vurgulayan Başkan İrfan Karatutlu, şunları kaydetti: “Güçsüz ve yetersiz olduğunu bildiğin bir müteahhide işi verdiysen ödenek ve düzenli hakediş ile onu desteklemek ve projeyi tamamlamak, ilgili kurumun sorumluluğudur. Bunları neden anlatıyoruz? Çünkü biliyoruz ki biz kime hesap sormak istesek o diğerini suçlayacak. Ama biz suçlu aramıyoruz, çözüm arıyoruz. Ve bu kapsamda yaptığımız araştırmalar sonucunda Kahramanmaraş Arsan Kavşağındaki kazı işleri tamamlanmış olup, beton işleri devam etmektedir. İstinat duvarları iş programına göre haftada en az dört ano yapılması gerekirken haftada ancak bir ano yapılabilmektedir. Yüklenici firma ve taşeronlar neden projeyi yavaşlatmıştır? Mersin’de Gaziantep’te işler hızlıca ilerleyebilirken iktidar partisinin en büyük desteğini alan Kahramanmaraş, neden bu eziyete reva görülmektedir? Bu şartlarda bu kavşağın 2022 yılının sonuna biteceğini bile öngörmemekteyiz.”


“KAHRAMANMARAŞLI VEKİLLERİN BUNU ARAŞTIRMASI GEREKMİYOR MU?”
Açıklamasında Kahramanmaraşlı milletvekillerinin bunu araştırması gerektiğine dikkat çeken Karatutlu, şu ifadelere yer verdi: “Mersin, Kahramanmaraş ile aynı zamanda başlayan ve tamamlanan köprünün ödeneklerini nasıl bir formülle almışsa, Karayolları aynı ödenek imkânlarını Kahramanmaraş projelerine de sağlamak zorundadır. Kahramanmaraşlı vekillerin ve yetkililerin bunu araştırarak peşine düşmesi ve yapılan bir ayrımcılık var ise şehrimiz adına hesap sorması gerekmiyor mu?  Bir kez daha dile getirmek gerekirse ülkemizde yaşanan bu sıkıntıların ana sebebi liyakat, ehliyet ve yeterlilik olduğunu hepimiz biliyoruz. İhale sürecinde veya proje sürecinde yeterli olmayan müteahhitlere verilen işlerin gecikmesi ve yapılmaması kurumun sorumluluğundadır. Öz sermayesi güçlü olan müteahhitleri seçemiyorsanız, öyleyse güçlü olmayan müteahhitlere ödenek ve hak ediş konusunda destek olmak zorundasınız. Ya da yapamadıkları işi ellerinden alıp yapabilecek güçte olanlara vermek zorundasınız. Bahaneler ile kimsenin hakkını kimseye yedirmemek sizin öncelikli görevinizdir. Diğer kavşak ihalelerinde yaşandığı gibi, Arsan kavşağı yapımının bu kadar gecikmesi, Kahramanmaraş’tan transit geçenleri, her gün bu güzergâhı kullananları, çevre esnafını mağdur etmektedir. Konu Kahramanmaraş’ın haklarını savunmak ise, Kahramanmaraş’ı sahipsiz bırakmayacağız. Çünkü Kahramanmaraş’ın artık Deva’sı var.” Haber: Yaşar Erikli

Editör: Haber Merkezi