Alınan bilgiye göre, merkez Onikişubat ilçesi Yunus Emre Mahallesinde 16 Eylül 2020 tarihinde yapılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) denetimleri kapsamında O.B.'nin aracında maske takmaması nedeniyle polis tarafından 900 lira idari para cezası uygulandı.

Cezaya itiraz eden O.B., avukatı aracılığıyla adli süreci başlatarak, cezanın iptal edilmesi için hukuki süreç başlattı.

Kahramanmaraş 2. Sulh Ceza Hakimliğinde görülen davanın ilk duruşmasında, dosyayı inceleyen mahkeme idari para cezası karar tutanağının kabahatler kanunu 28/9. maddesi uyarınca itirazın kısmen kabulüne karar verdi. Cezanın 789 lira'nın üstündeki kısmının ise kaldırılmasına hükmetti.

Yapılan ikinci itiraz sonrası görülen duruşmada ise mahkeme 1593 sayılı Hıfzısıhha Kanunu'nun 282. Maddesi uyarınca idari para cezası tanzim edildiğini ve burada kabahatler kanunun 32. maddesinde yer alan emre aykırı davranış hükümlerinin dikkate alınmadığını ifade edilerek, yazılan cezanın iptal edilmesine karar verildi.

O.B.'nin avukatı Abdullah Can Balduk, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, müvekkilinin özel aracında olduğunu ve yazılan cezanın şartlarının oluşmadığını söyledi.

Müvekkilinin aracında ailesiyle birlikte olduğunu belirten Balduk, "Maske kuralı farklı bireylerin aynı araçta bulunması durumunda geçerlidir. Lakin günün 14-15 saatini birlikte evde geçiren aile bireyleri için bu söz konusu değildir. Diğer türlü evde de maske takılması gerekir ama bu mantığa uyan bir durum değil." ifadelerini kullandı.

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi