Afşin-Elbistan A Termik Santrali, milli kaynaklarla enerji üretip, ülke ekonomisine katkısını sürdürüyor. Bölgeden 4 bin 500 kişinin istihdam edildiği santral, arıtma sistemleriyle de çevreye daha duyarlı hale geldi.  Çevre mevzuatına uygun Dry FGD (kuru baca gazı arıtma sistemleri) yatırımını 2020 yılının Haziran ayında tamamlayıp hayata geçirmesiyle geçici faaliyet belgesini alan santralimiz yüksek maliyetine rağmen hayata geçirdiği Wet FGD (ıslak baca gazı arıtma sistemleri) yatırımında da sona yaklaştı.

TÜRKİYE’NİN ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞINI AZALTAN ÖNEMLİ BİR YATIRIM

Dört üniteden oluşan ve hem bölgeye hem de ülkeye önemli katkılar sağlayan santralde sona yaklaşılan revizyon çalışmalarının tamamlanmasıyla santral, hem filtreleme ve baca gazı arıtma sistemleri hususunda dünya standartlarını yakalayacak, hem de bu sayede santralin elektrik üretim kapasitesi artacak.  Millî ve doğal kömür kaynaklarının ekonomiye kazandırılması ve dış ticaret açığının azaltılmasında önemli rol oynayan tesiste, linyit işletmeleri de dahil, çoğu bölge halkından oluşan 4 bin 500 civarında kişi istihdam ediliyor.

Çevre yatırımlarında uluslararası standarda ulaşmak için santralimizde hayata geçirilen yüksek yatırım maliyetli Wet FGD çalışmaları tüm hızıyla sürerken, kara duman olarak bilinen görüntü de santralin ilk ateşlemesinde kullanılan fuel oil yakıt kullanımının doğalgaz sistemine dönüştürülmesiyle, tarihe karışmıştır.

*BACA GAZI ARITMA SİSTEMLERİNDE SÜREÇ NASIL İŞLEDİ? *

Santralin filtreleme ve baca gazı arıtma projesinde, dünyada uygulanan en iyi çevre sistemlerinin hayata geçirilmesi hedeflendi. Projenin mühendislik çalışmaları hem uluslararası standartlara hem de son teknolojiye sahip olması amacıyla yapılan analizler sonucu, dünyaca tanınan uzman şirketlere verildi ve proje tasarımının tamamlanmasıyla, vakit kaybetmeden yapımına başlandı.

Proje kapsamında, toz tutucu filtreler yüzde 80 oranında yenilendi ve birinci aşamada Dry FGD (kuru baca gazı arıtma) sistemi yüzde 100 oranında tamamlanarak hayata geçirildi. Bu çerçevede, Avrupa’daki uygulama örneklerine uygun olarak hareket edildi ve Haziran 2020’de yasal mevzuata uygunluk denetiminden onay alarak kullanımına başlandı.

İkinci aşamada, daha büyük tesislerden oluşan Wet FGD (ıslak baca gazı arıtma) sistemi inşasına başlandı. Sistemin mühendislik çalışmaları Avrupa’da hazırlandıktan sonra Mart 2020’de temeli atıldı ve pandemi koşullarına rağmen ara verilmeden ilerledi. Sistemlerin, bu yılın ilk yarısında tamamlanması planlanmaktadır. Wet FGD sistemi içerisindeki dev kireç fabrikası da yüzde 80 tamamlandı. Almanya’dan gelen dev pompa ve solüsyon tesisleri de yüzde 80 oranında tamamlandı. Tamamen Alman firmalarının projelendirdiği ve yapımında sona yaklaşılan bu dev tesislerin tamamı haziran ayında devreye alınmış olacaktır. Hem bölge halkının ve esnafların ve hem de iş dünyasının ilgiyle takip ettiği Afşin Elbistan A Termik Santralimiz, çeşitli olumsuz yaklaşımların ithamlarıyla karşılaşmaktadır.

Gerçekleştirdiği çevre yatırımlarını düzenli şekilde sürdüren santralimizle ilgili çeşitli sosyal medya hesaplarında yapılan asılsız paylaşımlara rağmen santralimiz, tamamen yerli kaynaklarla yerli üretime katkı sunmayı sürdürecek ve yatırımlarını planladığı şekilde hayata geçirip katkı sunmaktan vaz geçmeyecektir.  Resimlerde de görüleceği üzere santral bölgesi ve her taraf bembeyaz. Beyaz kar görmek isteyenler bölgeye gelebilir. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız” ifadeleri kullanıldı. (HABER: YAVUZ NALBANTBAŞI)

Editör: Haber Merkezi