Malatya Pütürge’de meydana gelen depremler, Ocak ayında 41 kişinin yaşamını yitirdiği Elazığ depremini akıllara getirdi. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Pütürge’deki depremin Ocak ayındaki depremin bir uzantısı olduğunu dile getirirken asıl tehlikenin Hatay-Maraş çevresinde beklendiğine dikkat çekti. 

PÜTÜRGE DEPREMİ DEĞERLENDİRMESİ
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Pütürge'de önceki gün meydana gelen depremlerin ocak ayındaki depremle bağlantısı olduğunu vurguladı: “Ocak ayındaki deprem Hazar Gölü’nden Pütürge’ye kadar uzanan fay parçasının kırılmasına neden oldu. Bunun güneybatı ucunda Pütürge çevresinde önemli etkinlik sürdü. Bu etkinlik 4 Ağustos’ta 5.7’lik depremle devam etti. Dün olan deprem buraya yakın bölgede gerçekleşti. Ocak ayında başlayan etkinliğin devamı olan ve onun tetiklediği deprem olarak değerlendirilebilir. Yani o sistemin içindeki bir artçı deprem.”

Öte yandan Marmara Denizi’nde ise önceki gece saat 00.57’de saatlerinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremle birlikte ‘beklenen Marmara Depremi’ni tetikler mi?’ sorusu gündeme geldi. Prof. Dr. Tüysüz, meydana gelen depremin ana fay üzerinde olmadığının altını çizdi:
“Bu deprem bizim büyük deprem beklediğimiz ana kol üzerinde gerçekleşmedi, Marmara denizinde çok sayıda olan küçük kısa faylardan birisinde oldu. Ardından gelen artçılarla sönümlenecektir. Ancak şunu gösteriyor ki Marmara gergin ve önemli deprem potansiyeli var.”

Editör: Haber Merkezi