Neredeyse çoğumuz en az bir kere gecenin ilerleyen saatlerinde ani bir acıkma durumunu yaşamışızdır.  Akşam yemeğimizi güzel ve besleyici bir menü tercih ettiğimiz halde, ilerleyen saatlerde tatlı veya tuzlu atıştırmalık ihtiyacı mutlaka duymuşuzdur. Aslında bu konunun iki ana sebebi ve iki ana çözümü var.

İlk ve en önemli sebebi fizyolojik olan sebep. Gün içerisinde uzun süre aç kalmak, öğün saatlerinin arasının çok uzun olması aslında gece acıkmalarını tetikleyen en önemli şey. Örneğin sabah kahvaltısını iş yoğunluğundan, geç uyanmaktan vs. gibi sebepler ile yapmamış isek ve sonrasında da bir öğün düzeni yoksa gece acıkmaları çok normal. Ya da sade kahvaltı yapıp akşam yemeğine kadar tek bir ara öğün bile yapmamak da aynı şekilde.  Üç ana öğün üç ara öğün; toplamda 6 öğün olacak şekilde şeklinde beslenmek bu yüzden önemli. Kan şekerini dengede tutup beklenmedik anlarda ani acıkmalar yaşamamak için gün içerisindeki beslenme düzenimize düzenli ana öğünler dışında 2-3 saatte bir tüketebileceğimiz ufak ara öğünler de eklemeliyiz. Örneğin ufak bir avuç leblebi ve bitki çayı, bir su bardağı süt ve bir porsiyon meyve gibi doyurucu ikilileri tercih edebiliriz.

Gece acıkmalarının ikinci sebebi ise psikolojik durum ve yıllar içinde edinilmiş alışkanlıklar. Toplum olarak akşamdan sonra çay içmek çayın yanında bir şeyler yemek gibi alışkanlıklar artık acıkmasak bile akşamdan sonra bir şeyler yeme ihtiyacı doğuruyor. Akşam geç saatte televizyon izlerken atıştırma alışkanlığı da olabilir. Bu durumlar için en iyi yapılacak şey de evde abur cubur tarzı paketli gıda  bulundurmamak. Bunun gibi alışkanlıktan gelen yeme isteği anında evde bu tarz bir gıda ulaşılabilir olmadığında genelde beyin savaşmaktan ziyade ‘saat zaten geç oldu, haydi uyu’ komutunu gönderir.

Son olarak aslında akşamdan sonra asla bir şey yenmemeli gibi bir durum yoktur. Örneğin akşam yemeğimizi 20:00’da yiyoruz ve 23:00-00:00 gibi uyuyoruz, bu durumda normal olan akşam yemeğinden sonra bir şeyler yeme ihtiyacımız olmaması ve bir şeyler yemememiz. Ama örneğin akşam yemeğimizi 17:00-18:00 gibi yiyoruz ve 22.00’dan sonra uyuyacağız; bu durumda gece ara öğünü yapabilir ve sağlıklı atıştırmalıklar tüketebiliriz. Burada önemli olan atıştırmalıkların sağlıklı olması. Günlük hayatta da hep sağlıklı tercihlere yönelmemiz gerekirken gece belirli bir saatten sonra buna ekstra dikkat etmeliyiz. Sağlık ile kalın.