Kahramanmaraş sahip olduğu doğal güzellik ve zenginliklerin yanı sıra, kültürel zenginlikleriyle dikkati çeken bir turizm kentidir. Kültürel zenginliğinin en önemli nedeni doğal yapısal özelliklerinin sağladığı sunumlardır. Bu güzel coğrafyanın 9 bin yıllık insanlık tarihi bulunmaktadır. Bu topraklarda, varlık gösteren değişik devletlerden kalan medeniyetlerin bileşkesi olan antik kültürel değerlerimiz bulunmaktadır.

Ancak M.S.300-400 yıllarında Roma İmparatorluğu dönemine ait Germenicia antik kentine ait 140 hektarlık alanda yer alan mozaik kalıntıları Kahramanmaraş’ın en özel ve güzel kültürel değeri olarak gün yüzüne çıkmayı bekliyor. 9 bin yıllık zengin kültürel turizme hizmet edebilecek bir kenttir. Kutsal kitaplarda adı geçen ve inanç turizmine hizmet eden, Eshab-ı Kehf dünyada birçok yerde varlığı iddia edilen kitaplarda, tanım ve tarife en uygunu olarak belirlenen, Afşin ilçemizde bulunması tarihin derinliklerinden gelen bir öneme sahiptir.

Bu kadar tarihi zenginliğe ev sahipliği yapmamıza rağmen turizm konusunda, yeteri kadar yol almış değiliz... Turizme yönelik yatırımlar yaptık. Örneğin: 7 Kuyular kayak merkezi, Başkonuş yaylası, termal tesisler, 3-4-5 yıldızlı konaklama tesisleri hizmete girdi. Tarihi kale, çarşılar, hanlar, hamamlar camiler restore edildi. Yine turist gelmedi!...

Sonuç olarak: Yeterli tanıtım yapılamadı denildi!

Acaba biz gerçekten turist istiyor muyuz? Yoksa istemiyor muyuz? Sanki istiyor gibi konuşuyoruz ama istiyoruz gibi davranmıyoruz. Bunu biraz beklemeye alalım…

+++

Şimdi turizmle ilgili önemli bir konuya gelelim:

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’in büyük çabalarıyla yurt içi ve yurt dışı mücadelesi sonucu EXPO gibi önemli projeyi ilimize kazandırdı.  2023 tarih gösterildi. İşin büyük kısmı tamamlandı. Geri kalanının yapımı tüm hızıyla devam ediyor.

Bu konuda istişare toplantısı yapıldı. EXPO alanında Hanefi Mahçiçek’in ev sahipliğinde: Vali Ömer Faruk Coşkun, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, İstiklal üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özgür, KMTSO yönetim kurulu başkanı Şahin Balcıoğlu, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay’ında katıldığı istişare toplantısından sonra hep birlikte alana zeytin fidanları dikildi.

EXPO 2023 Onikişubat dediğimiz bu projenin ne kadar önemli olduğunu ve EXPO projelerini geçekleştiren ülkelerin hangi ülkeler olduğunu ben size kısaca anlatayım: 1851 yılından bu yana ABD başta olmak üzere 30’un üzerinde ülkelerde bu proje gerçekleşmiş… 2000 yılında Almanya, 2005 yılında Joponya, 2010 yılında Çin, 2015 yıllında İtalya’da gerçekleşmiş. 2023 yılında Türkiye (Kahramanmaraş/Onikişubat) 2025 yılında Rusya’da yapılacak.

Bu kadar önemli projeye gerçek manada, iki kişi sahiplendi. Birisi Mahir Ünal diğeri Hanefi Mahçiçek. Önce bu gerçeği bilelim. Hâlbuki bu proje 2023 yılında faaliyete geçtiğinde binlerce yerli ve yabancı gelecek. Özel sektörün yüzü gülecek. İlimizin daha fazla ülke ve ülke dışında tanıtımını yapacaklar… Barajın kenarında ayrı bir aktivite ve yaşam merkezi kuruluyor. Eğer bunu da sahiplenmezsek o zaman yapacak hiçbir şey yok…

Son söz: Şimdi olduğu gibi, komşu illerimiz dev adımlarla ilerlerken bizlerde gidip, oralarda zamana tanıklık edelim, alışveriş yapalım. Akşam olunca ilimize dönelim!