Dünyayı saran ve ülkemizi de içerisine alan koronavirüs her geçen gün ciddiyetini koruyor. Devlet bu virüsten asgari ölçüde kayıp vererek bu belayı savuşturmaya çalışıyor... Ama olmuyor… Biz göndersek bile bu bela başımızdan gitmiyor.

Sağlık teşkilatımızın dünya ülkeleriyle boy ölçülemeyecek kadar ileri ve gelişmiş durumda.  Bilindiği gibi son yıllarda sağlı sektörüne büyük oranda yatırım yapıldı. Özel sektörde sağlık konusunda devletten geri kalmadı. 

 Halen tedavisi bulunamayan hastalıktan korunmakta mümkün? Oda “ Evde kal sağlıklı kal ”sloganlarıyla bu hastalığın yayılmasını önlemeye çalışılıyor. Buna rağmen tanı sayısı bu hastalıktan ölenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Kabul edelim ki bu felaketin boyutları çok büyük ve bundan kaçış yok. Krizin etkilerini asgariye indirebilmek için hem koruyucu tedbirleri erkene almak, hem de güçlü ekonomik destek paketleriyle insanlara nefes aldırmak gerekiyor.

İşte rasyonel akılla hareket etme farkı burada başlıyor. Ekonomileri güçlü olan devletler işyerleri kapananlara, işlerini kaybeden ya da ücretlerini alamayacak olanlara yönelik milyar dolaklık destek paketleri açıkladılar. Bizde ekonomimiz nispetinde ilk başta yine diğer ülkeler de olduğu gibi milyar dolarlık destek paket açıkladık. 

Siyasi irade ile bilim kurulu arasında sağlıklı bir ilişki var”. Emin ellerdeyiz “duygusu, topluma güven veriyor. Onun için de toplum hayatına ilişkin kısıtlamalar genel olarak destek görüyor.

Böyle bir ortamda; hamaset, büyük laflar etmenin, atıp tutmanın, üstünlük taslamanın  ne pazarı var  ne de faydası… Böyle yapan ülkelerin hali ortada. Birçok ülke gerçeklerle yüzleşmeye direndiği için halkını ölüme göndermeye devam ediyorlar… Hala komplo teorileri, hala hava atarak ne kadar mükemmel oldukları çabasının da gerçeklerle uyuşmadığı görülüyor.

Diğer taraftan; işsizlere yoksullara verilmek üzere bağış kampanyaları devam ediyor. Bir günde milyon dolarlar toplanıyor. Her geçen gün bu kampanyanın başarısı giderek artıyor. Alınan ekonomik tedbirler ekonomiye ve toplanan bağışlarla da,  işsize yoksulara destek verilecek…

Kahramanmaraş ta tüm ülkede olduğu gibi virüs hastalığından oldukça etkilendi. Ama çaresiz değiliz.

Vali Vahdettin Özkan ekibiyle birlikte ve sağlık sektörü tüm gücüyle insanlarımızın sağlığını korumaya çalışıyorlar. “Evde kal sağlıklı kal” çağrısına büyük ölçüde uyuluyor.

Koronavirüs  ile mücadele ettiğimiz şu günlerde, evde kal çağrısı, doğru. Ev, şu anda en sağlıklı korunak. Bu günlerde evde, evi düşünmek, kendimiz kadar hayata bakışımızın rengini de değiştirecek. Ekmekten suya kadar temel yaşam elementleriyle İlişkilerimizi gözden geçirmek için evde kalmak kaçınılmayacak bir fırsat. Yeter ki tarih, insan tekinin üzerine bir yangın olarak çökmesin.

Toplumsal bilinç entelektüel şuurun evi olsun.  Toplum olarak, Osmanlıdan gelen biat kültürümüz var. Her zaman Yasalara ve toplumsal dayanışmaya uyum sağlarız. “  Evde kal sağlıklı kal” “duyurularına da  önemli ölçüde uyulmakta olduğunu görüyoruz.