Evlilik en ciddi ortaklıktır dedik ve eşlerin bu ortaklığın şartlarını, hukukunu iyi bilmesi gerektiğini vurguladık.

Peki eşler arası hak ve hukuk bilinmez veya bilinse de uygulanmaz ise sonuç ne olur? Tek kelime ile bugünkü yaşadıklarımız şeklinde cevap verilebilir.

İsterseniz önce Erzurumlu İbrahim Hakkı hazretlerinin kaleminden bu hak ve hukuk maddelerinden birkaçını yazalım, sonra de değerlendirmemize geçelim. Önce “Erkeğin Karısına Karşı Davranışına Ait Başlıca Kurallar”

1- Erkek, karısına iyi davranmalı.

2- Erkek, karısına daima sakin, yavaş ve latif olmalı ve daima yumuşak, söylemeli. Nitekim Peygamberden şöyle rivayet edilmiştir: "Halkın hayırlısı, karısına hayırlı ve faydalı olan kimsedir".

3- Erkek, karısının bulunduğu yere girince ona selam verip halini, hatırını sormalı.

4- Erkek, karısını tenhada sevinçli bir halde buldu ise onun saçlarını eline alıp okşamalı ve çeşitli latifelerle karısını öpüp kucaklamalıdır.

5- Erkek, karısını tenhada kederli bir halde bulmuş ise ona muhabbet ve şefkat gösterip hatırını sormalı ve ona tatlı sözler söylemelidir.

6- Erkek, daima, bir takım tatlı vaatlerle karısının gönlünü almalıdır.

7- Erkek, karısına çocuk terbiyesinde yardım etmelidir.

8- Erkek, kadınına da kendi yediklerinden yedirmeli, kadınını daha bol yaşatmalı. (Tabi imkanları var ise)

9- Erkek, dünya işlerine olan kusuru için kadınını hiçbir zaman döğüp sövmemelidir.

10- Erkek, kadınını Din işlerinde olan kusuru için, onunla, bir günden fazla küsmemelidir.

SABIRLA AİLE AYAKTA DURUR

Peki erkeğin yapması gerekenler ile ilgili İbrahim Hakkı Hazretlerinden bir uyarı daha yazıp, konuyu bağlayalım.

“Erkek, karısının kötü huyu galeyana geldiğinde, kusuru kendinde aramalı ve: "Eğer, ben kendimi doğrultursam eşim de bu huyundan vaz geçer" demelidir. Büyük Velilerden biri karısının kötü huyuna sabır eder ve bu hali soranlara dermiş ki: "Korkarım ki karısının eziyetine sabır etmeyecek bir kimse bir eş alırsa ikisi de belaya düşerler". Nitekim, erkeğin, karışının huysuzluğuna tahammül etmesinde altı şeyin altı şeyden kurtulacağına işaret edilmiştir ki onlar da şunlardır:

1- Çocuk, tokat yemeden;

2- Desti, kırılmadan;

3- Buzağı, dövülmeden;

4- Kedi, söğülmeden;

5- Misafir, kovulmadan;

6- Elbise, yırtılmadan…”

ERKEĞİNDE KADIN ÜZERİNDE HAKLARI VARDIR

Elbette İslam’da erkeğinde kadın üzerinde hakları vardır, onu da bir başka yazımda ele alacağım. Ancak İstanbul Sözleşmesine yeniden sözü getirmek ve bizim kültürümüzün kadını da erkeğine de koruyacak yeteri birikime sahip olduğunu bir defa daha hatırlatmak istiyorum.

Yukarda kadına karşı bir erkeğin nasıl davranması gerektiğini ve haklarından bazılarını sizlerle paylaştık, daha hadisler var, ayetler var, bizim öz kültürümüz var, bütün bunları yan yana getirdiğimizde, kadın bizim kültürümüzde hatun olmuştur.

Ancak, evlenecek erkek olsun, kızlarımız olsun, ne zaman bu çocuklara okulda karşılıklı hak ve hukuku anlattık. Hadi okulu bırakalım, evde anne ve babalar olarak anlatabiliyor muyuz?

Çocuklar okullarını bitirip evlenme yaşına geldiğinde bir eve baş başa koyuyoruz, ondan sonra da evcilik oynamalarını istiyoruz.

İşte bunun için diyorum ki camiler hayatın merkezine konmalı, okullarda hayatın ta kendisi ile ilgili konularda müfredatlar eklenmeli ve aile gençlere örnek olmalı.

Kadın sağlıcakla.