TRT 2 Televizyonu Evliya Çelebi programı ekibi, ilk kez Eshab-ı Kehf külliyesinde çekimler yaptı. Afşin Esah-ı Kehf gönüllü elçiler derneği üyeleri de, temsili olarak yedi uyurlar ile mağara bölümünde saatlerce süren çekimleri gerçekleştirdiler. Program yönetmeni Mustafa Aksay: Evliya Çelebi’yi akıcı bir anlatımla “Dünya genelinde 33 yerde bulunmakta.  Bu mağaranın en gerçekçi mağara olarak dünyaya duyurulması için çalışmaları yaptık. Evliya Çelebi’nin gezip gördüğü ve seyahatnamesinde anlattığı yeri tekrardan görmek, gezmek ve gerçeğinin burada olduğunu anlatmak için buradayız” diyen Aksay,  Maraş Evliya Çelebinin etkilendiği bir şehirdir. Maraş bahsinden de en çok bahsettiği yer Afşin ve Göksün ’dur. Evliya Çelebi 1649 yılında Filistin’den İstanbul’a dönerken buraya uğramış ve seyahatnamesinin 3.cildinde yer vermiştir”.

+++

Afşin Eshab-ı Kehf külliyesi: 30 Nisan 2015 yılında UNESCO Dünya mirası geçici Listesi’ne alınmıştı!

Yedi uyurlar, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı mimarisi izlerini taşıyan bir külliyedir. Kilise mimarisi tarzında yapılmış, sonradan camiye dönüştürülmüştür. Kuran’da Kehf suresin de konu edinilen, insanların öldükten sonra tekrar dirilecekleri (Bu’sü ba’da-el-mevt) inancına dayanan menkıbe, bütün kaynaklarda küçük farklarla hikaye ediliyor.

Yedi uyurlar külliyesi Hristiyanlarca da kutsaldır. Yedi uyurlar 309 sene uyuduktan sonra mağaraya giriş tarihi batı kilisesine göre 27 Haziran, Doğu kilisesine göre 7 Ağustos’ tur. Onlara göre; 27 Haziranda yağmur yağarsa, ondan sonraki 7 haftanın hemen her gününde hiç olmasa çiseler. Dini törenlerde eşya ve insanlar üzerine su serpme adeti bu inançtan kaynaklanmaktadır.

Yetkililer; yurt içinde ve yurt dışında birçok yerde mağaralar olduğunu söylüyorlar. Örneği Tarsus’ta da var ancak en yakını Afşin Esab-ı Kefh olmasına rağmen hale aslının burada olduğunu yeteri kadar anlatamadık… Bir anlatabilsek...

İşte! Hristiyanların uğrak yeri olacağından hiç şüphemiz olmayacak. TRT 2 yakında yayınlanacağı söylenen Afşin Eshab-ı Kehf külliyesinin tanıtımı için bir fırsat doğdu. Bizde bu konuda ilçe bazında tanıtım değil de, ülke bazında geleneksel olarak tanıtım programı düzenlememiz gerekecek.

Bilindiği gibi birkaç yıl önce 7 Güzel Adam dizisi TRT ekranlarda gösterime sunulmuştu!.. İyi başlayan senaryo bir süre sonra Maraş olaylarına gelip dayanınca, izlenme oranı azalmıştı… Ve sonunda dizi yarıda bırakıldı.

Diğer taraftan: Külliyenin çekimleri hem ilimizde turizme hizmet edeceği gibi aslının Afşin’de olduğunun da bir kanıtı olacaktır. Ancak… İl olarak arkasında durarak her platformda sahiplendiğimizi de göstermemiz gerekecektir.

Sonuç olarak: Kahramanmaraş’ın bulunduğu coğrafya turistlerin yoğun ilgi gösterdiği; Adıyaman, Gaziantep, Urfa ve Hatay illerimizin oluşturduğu bir çemberin ortasında yer almaktadır.

Adıyaman ve Gaziantep ile sınır komşusu, Hatay ve Urfa ile sınır komşu değil ama 1-2 saatlik mesafede bulunmaktalar. Kısaca, tur şirketleri nezdinde; uygun bir ilden başlayacak bir kültür turları, bölgelerdeki illeri ve Kahramanmaraş’ı da kapsayacak şekilde rotanın oluşmasını sağlayacak girişimler yapılabilir.

Elbette teorik olarak dile getirdiğim bir konunun pratikte uygulanmasının zorlukları olabilir. Bu konuda zorlukların aşılabilmesi Kahramanmaraş adına yapılabilecek fedakârlıklarla olabilecek önemli bir konudur.