“Adam gibi adam olmak!” ile galiba “Elif gibi olmak!” aynı şeyler! Gerçi elif dost doğru değil ama olsun, harfin boynu bükük oluşu, acizliğini ifade edişi bir yerde dost doğru olduğunu ifade eder.

Elif gibi olmak dedim ya sonra da acizlikten bahsettim. Tabi ki bu acizlik, Alemlerin Rab’bi karşısındaki acizliği ifade eder. Yoksa elif gibi olan insanlar, zalimlere, yamuklara, döneklere asla boyun bükmezler.

Bediüzzaman acizlik ile ilgili harika bir tespiti vardır. Der ki; “Ey nefsim! Kalbim gibi ağla ve bağır ve de ki: Fâniyim, fâni olanı istemem.

Acizim, aciz olanı istemem.

Ruhumu Rahman’a teslim eyledim, gayr istemem.

İsterim, fakat bir yâr-ı bâki isterim.

Zerreyim, fakat bir şems-i sermed isterim.

Hiç ender hiçim, fakat bu mevcudatı umumen isterim.’’ Eyvallah!

İşte elif gibi insan böyle olur ya da adam gibi adam dediğin böyle olur.

ELİF GİBİ OLMAK

Elif, başta doğruluğun şifresi olsa gerek, yani emrolunduğumuz gibi dost doğru olmaktır diye düşünüyorum. Veya Efendimiz(sav) gibi güvenilir insan, arkasından koşulan, özü de sözü de doğru olabilmek.

Sonra elik dik durmaktır, yanlışlar karşısında sağa sola yamulmamak olsa gerek. Kötülüklere karşı mücadele etmek, hayırda yarışmak gibi. Biliyorsunuz Elif, Arap alfabesinin ilk harfi. Ebced hesabındaki değeri 1'dir. Kamerî harflerdendir. Bu nedenle yanındakine, arkasındakine değer katar.

Kadir Özdemir bir yazısında der ki: “Elif olmak zordur! Yuvarlak bir dünyada dik ve önde olmanın adıdır.  Elifler özeldir ve çok farklıdır. Bunu sadece yaşayanlar bilir…” Bir Eyvallah daha.

Evet kolay değil elif gibi olmak, tek ve özel ama bir de elif gibi olursan, işte o zaman adam gibi adam olursun değil mi?

Elif gibi insanlar mübarektir, güzel huyludur, kalp kırmazlar, sevgi ve şefkat abideleridir. Yani onlar Allah’ın örnek kullarıdır.

ONLARLA YAŞAMAK

Düşümün bir kere elif gibi biri ile evlenmişsiniz ya da ortak olmuşsunuz. Yani elif gibi bir eşiniz ve ondan doğan elif gibi yetişmiş evlatlarınız var. Öyle ya böyle bir eviniz varsa, gir oyna çık oyna.

Diyelim ki elif gibi arkadaşın var, yani adam gibi adam. Seni en dar zamanında bile yalnız bırakmayan, o dost hem cömert hem de mütevazi! Hep elinden tutuyor, seni doğruya çağırıyor, hak ve hakikatten ayrılmamanı istemiyor. Güzel huylu böyle bir insan ile zaman nasıl da geçer değil mi? Sonra birlikte el ele, sonsuzlara yolculuk…

Elif gibi olanlar, haksızlık karşısında susmazmış.

Elif gibi olmak, zulme karşı kıyama kalkmakmış.

Evet elif gibi olmak, söze yalan karıştırmamakmış.

Ve dediğim gibi elif gibi olmak, adam gibi adam olmakmış.

Hani gündüz mum ile adam arayan o elif gibi insan var ya, ne güzel anlam yüklemiş, vatan severliğe. Yani; “Adam gibi adam, vatanını, kutsallarını sever!”

Dedik ya, elif gibi olmak zor! Ne demişler; “Elif gibi dimdik olabilmek için, vav gibi eğilmek lazım!”

Demek ki, acizliğini ifade etmek vav gibi olmak, yani elif gibi olmakmış.

Özetle, Bediüzzaman’ın ifadesi ile elif gibi olabilmek için ruhunu Rahmana satmak, hiçliğini, acizliğini göstererek, secdeye eğilmek ve emrolunduğumuz gibi dost doğru bir hayat yaşamamız gerekiyor.

Sözü Mevlâna Hazretleri ile tamamlayalım. “İki şey çok önemlidir. Okyanus gibi bol haysiyet, ikincisi elif gibi dimdik şahsiyet…”

Kalın sağlıcakla.