TürkiyeCumhuriyet Merkez Bankası Ekim ayı toplantısında beklendiği gibi faizlerdedeğişikliğe gitmedi.

Politika faizi yüzde 8, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faiziyüzde 7.25, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 9.25 ve geçlikidite penceresi (GLP) faizi de yüzde 12.25 seviyesinde kaldı.

"SIKI DURUŞKARARLILIKLA SÜRECEK"

Para politikası metninde sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.Metinde şu ifadeler yer aldı;

"Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin güçlü seyrettiğineişaret etmektedir. İç talepteki iyileşme devam ederken Avrupa Birliğiülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir.Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyeliniönemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve çekirdek enflasyon görünümüne ilişkingelişmeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmaya devam etmektedir. Buçerçevede Kurul, sıkı para politikası duruşunun korunmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütünaraçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin biriyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşkararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları veenflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaçduyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelikpolitika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemlevurgulanmalıdır."

SABİT TUTMASIBEKLENİYORDU

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) Ekim ayı PPK toplantısındapolitika faizi, koridorunun alt ve üst bantları ile geç likidite penceresi(GLP) faizini sabit tutması; ortalama fonlama maliyetinin ise yüzde 12civarındaki seyrini sürdürmesi bekleniyor.

DOLAR NASIL TEPKİ VERDİ?

Gece 3.8080 seviyesini test eden ve güne 3.75'le başlayan dolar/TL kuru güniçinde 3.7850 seviyesine kadar yükseldi. 

 (PARALİMANI)

Editör: Haber Merkezi