Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay Başkanı, Mehmet Akarca, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ve Türkiye Adalet Akademisi Danışma Kurulu üyeleri, yargı mensupları, hâkim-savcı adayları ile davetliler katılımıyla Ankara’da gerçekleştirilen ‘Yargı Kararlarında Gerekçelendirme Çalışması’ programının açılış konuşmasını Adalet Bakanı Abdulhamit Gül yaptı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye’de milletin karar ve tercihinden başka bir güç tanımayan demokrasinin önünde bugün yeni ve sivil Anayasa hedefi bulunduğunu belirterek, “Daha fazla demokrasi diyoruz, yeni sivil anayasa diyoruz, özgür birey diyoruz, güçlü toplum diyoruz ve demeye de devam edeceğiz” dedi.

Yargının isabetini ölçmenin ve denetlemenin aracının gerekçe olduğunu kaydeden Bakan Gül, “Mağdurun hakkını teslim etmek, mazlumun gözyaşını silmek, vicdanları teskin etmek, yargı mensubunun bir ömür boyu devam eden çetin sınavıdır. Yargı mensubu bu sınavda tek başınadır, ama yalnız değildir. Tek başınadır çünkü gözünü ve kulağını her türlü harici etkiye kapatmak zorundadır. Yalnız değildir; çünkü gücünü hukuktan, hukuka bağlılıktan, vicdanından almaktadır. Bu anlamıyla vicdani kanaat, ilahi bir lütufla insana bahşedilmiş bir akıl yargısıdır. Bu yargının isabetini ölçmenin ve denetlemenin aracı ise gerekçedir.” diye konuştu.

Gerekçenin yargısal faaliyetler için özel anlam taşıdığını anlatan Bakan Gül, “Gerekçe, hukuk devletinin alamet-i farikasıdır. Gerekçesine bakarsanız bu keyfidir, bu hukukidir diye bir yoruma varırsınız. Gerekçenin yargısal faaliyet için taşıdığı özel anlam ise çok daha açıktır. Gerekçeli karar hakkı, adil yargılama hakkının en önemli boyutunu oluşturmaktadır. Nitekim hem Anayasa Mahkemesi, hem AİHM’de adil yargılanma çerçevesinde en fazla ihlale konu olduğumuz husus gerekçesiz kararlar sebebiyledir.” dedi.

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir ise Türkiye Adalet Akademisinin “Güven Veren Adalet İçin Etkin Eğitim” anlayışı ile çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, hedeflerinin hukuka ve insan haklarına bağlı, tarafsız, bağımsız, hür vicdanıyla karar veren, meslek etik ilkelerini benimseyen, toplumun adalet ihtiyacına cevap verebilecek nitelikte hâkim ve savcılar yetiştirmek olduğunu ifade etti.

Programda Yargıtay Başkanı, Mehmet Akarca, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da birer konuşma gerçekleştirdiler.

Editör: Haber Merkezi