Devletin mi bir eğitim politikası olmalı yoksa iktidarların mı? Her gelen iktidar eğitim sistemini kendi bakış açısına göre değiştirirse sonuçlar nasıl olur? Her halde karmakarışık bir durum ortaya çıkar! Bugün gelinen noktada eğitim sistemimizin yolunda gittiğini söylemek çok gerçekçi olmayacaktır diye düşünüyorum.

Her şehre bir üniversite açtık. İçerisinde öğrencisi yeterli olmayan, akademisyen bulmakta zorluk yaşadığımız bu kampüsleri açmadan önce yüksek öğretimin kalitesini yükseltecek adımlar atıp, nitelikli, donanımlı bireyler yetiştirmeliydik. KSÜ’nün ilçelerdeki bazı kampüslerinde kayıtlı 1 öğrencinin olduğu bölümler var. Adı olup öğrencisi olmayan 2.üniversitemiz var.

Adalet, sağlık ve eğitimin özel üniversitesi olmamalı. Geçenlerde Kahramanmaraş Baro eski başkanlarından bir dostum:”hocam dilekçe yazmasını bilmeyen özel üniversite mezunu avukat gençler var”dedi. Parasıyla doktorluk, öğretmenlik ve hukuk adamlığı okunmaz. Bu mesleği icra edenler hakkı ile idealleri için yaşamalıdırlar diye düşünüyorum. Ha özel üniversite okuyup idealist olanlara sözüm yok. Olması gerekeni söylüyorum.

Maalesef “sınav” gerçeği olduğu sürece biz çocukları koşturmaya devam ettireceğiz. Son 15-20 yıla bakalım siyasiler onlarca sınav adı değiştirdi. Aslında sistemi hiç değiştirmediler; sistem hep “seçme merkezi “üzerine kurulu kaldı. Eğitimin niteliğini arttırmak için donanımlı yeni dersliklere ve öğretmenlere ihtiyaç var. Her öğrenciye dokunmalıyız. Öğretmeni ile hiç göz teması dahi kuramadan günü bitiren öğrenciler var. Onların gözlerindeki parıltıyı görüp, söyleyemediklerini duymalıyız.

1 milyonun üzerinde öğrenci LGS’ye giriyor. Vasatın çok altında kalan öğrencileri ”sınav psikolojisine”sokmanın, ailelerine de aynı sıkıntıyı yaşatmanın bir mantığı yok. Öğrencinin kapasitesi belli ama LGS’ye girecek ya! ” özel ders, kurs ve diğer akademik etkinliklere” para harcayan aile beklenti içerisine giriyor ve çocuk üzerinde müthiş bir baskı. Sonrası hüsran, kırılan kalpler, yıkılan tahayüller. Çaresi okul ortalaması belli bir puanın altında olanları bu sisteme dâhil etmemektir.

Kurs merkezleri olan arkadaşlarım darılmasınlar. Kurs merkezleri acaba sağlıklı hizmet veriyor mu? Amacına uygun çalışıyorlar mı? Onların günahı yok sistem onları buralara getirdi. Buralara harcanan paraların hattı hesabı yok. Özel okula giden öğrenci aynı zamanda kurs merkezine gidip özel ders alıyorsa bilgiye doyumsuzluktan değil amaçsız yönlendirme ve çocuğumla utangaçlık duygusu yaşar mıyım? Kaygısındandır. Ya gücü yetmeyen parası olmayanlar ne yapmalı? Aileler sınav sürecinde çocuğunu çok iyi tanımalı ve onların öngörü kapasitesini kabul ederek makul adımlar atmalıdırlar.

Daha 2.sınıftaki öz bakım becerilerini henüz kazanmış çocuklara bazı öğretmenler sınav uyguluyor. Bence vebal altına giriyorsunuz arkadaşlar. Eee çocuk geri kalırmış! Önce onlara hayatı öğretmeye çalışarak başlayalım! Onların mutlu olacağı şeyleri yapalım.

 Değinmeden geçemeyeceğim. Öğretmenler gününde Konya valisi bir öğretmen arkadaşı karşısında ayak ayaküstüne attığı için eleştirmiş. Katılırsınız katılmazsınız orada devletin bir temsilcisi bir amir var. Şahsını seversiniz sevmezsiniz ama makamına saygı duymak zorundasınız.

Daha önce görev yaptığım bir kurumda o zamanki adı ile TEOG uygulanıyordu. Biz de okul yönetimi olarak sınav komisyonunda görevli arkadaşlara yardımcı olmaya çalışıyorduk. Sınavın başlamasına 5 dakika kala koşa koşa genç bir arkadaş geldi içeri girmek istedi. Velileri binaya alamıyoruz dedim. Görevli kâğıdını gösterdi yine de inanmadım peşinden sınav komisyon odasına kadar gittim. Buraya kadar normal ne var bunda diyeceksiniz! Erkek olan bu öğretmen arkadaşın dar düşük bel neredeyse dizlerine kadar gelen dar paça pantolonu, kirli sakalların ortasında kalan top sakalları, pejmürde bağrı açık tişörtü ve ayağındaki ayakkabıları görseydiniz inanın siz de aynı tepkiyi verirdiniz.

24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ…

Öğretmen size hayal etmeyi öğretendir, kendi kabuğunuzu kırmanız için size yol gösterendir, farklı dünyaların varlığından haberdar edendir. Size ilham verendir. Sevdiğiniz şeylerle uğraşmanın ve peşinden gitmenin ne kadar güzel ve özel olduğunu gösterendir. Geleceğe umutla bakmanızı sağlayan kişidir. İnanmasanız da tekrar tekrar dünyayı kurtaracak tek şeyin sevgi olduğunu hatırlatandır.

Saygıyla…