Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, daha önce pedagojik formasyon alanların haklarının korunup korunmayacağına ilişkin yöneltilen soruyu şu şekilde yanıtladı;

"Bir formasyon gerektiğinde kim öğretmenlik sınavını kazanırsa biz ona bu eğitimi ücretsiz vereceğiz. Kimse buna para ödemek zorunda kalmayacak. YÖK ile uyumlu çalışma gerçekleştirildi. Bu yılın sonunda gelecek yılbaşında elinde belge olanlarında hak kaybı yaşamayacağı projeyi hayata geçirdik."

Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarında düzenleme yaparak formasyon belgesi olanların kazanılmış haklarının korunmasına karar verdi.

Bu doğrultuda, Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler dergisinin Temmuz 2020 sayısında yayımlanan "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları"nda yapılan düzenleme ile "1 Ocak 2021 tarihinden önce pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını tamamlamış kişilerin kazanılmış hakları korunacağı" hüküm altına alınmıştır. Ayrıca, Pedagojik Formasyonun tanımı, "Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı" olarak yapılmış olup, bu programın ise Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile düzenlenmesine ve yükseköğretim programlarının hangilerinden mezun olanların alınacağı ile öğretmen ihtiyacı çerçevesinde Personel Genel Müdürlüğü ile Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün teklifi doğrultusunda Talim ve Terbiye Kurulu tarafından belirleneceği, hüküm altına alınmıştır.

Şimdiki durum yeni: Milli Eğitim Bakanlığı (Mahmut Özer) tarafından yapılan açıklama sonrası 'formasyon geri mi geldi' sorusuna cevap aranıyor. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz yıl alınan kararla, formasyon sertifikası iptal dilmiş ve yerine öğretmenler için alan bilgisini içeren tezsiz yüksek lisans programları olacağı açıklanmıştı. Ancak MEB yine değişikliğe gitti. Peki, Formasyon geri mi geldi 2021? Formasyon kalktı mı?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklama sonrası 'formasyon geri mi geldi' sorusuna cevap aranıyor. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz yıl alınan kararla, formasyon sertifikası iptal dilmiş ve yerine öğretmenler için alan bilgisini içeren tezsiz yüksek lisans programları olacağı açıklanmıştı. Ancak MEB yine değişikliğe gitti. Peki, formasyon geri mi geldi? Formasyon kalktı mı? İşte detaylar haberimizde...

FORMANSYON GERİ Mİ GELDİ? Gündem haberler için bizi takip edin. Haberler.com gündemin sıcak konularını sizler için derliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamanın tam metni şu şekilde:

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere 29 Haziran 2020 tarihli Talim ve Terbiye Kurulu kararı ile pedagojik formasyon programı/pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarıyla tamamlayanların öğretmenliğe başvuru hakkını iptal ederek Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile açılan/açılacak olan öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programını başarı ile tamamlama koşulu getirmişti. Ancak, kararın üzerinden 14 ay geçmesine rağmen hiçbir yükseköğretim kurumunda öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programı açılmadı.

Talim ve Terbiye Kurulu, oluşacak mağduriyetleri önlemek üzere toplanarak söz konusu kararı 'Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile açılan/açılacak olan öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programı ya da pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarıyla tamamlayanların öğretmenliğe başvuru yapabilecekleri' şekilde genişletti.

                Allah aşkına hangi dünyada yaşıyoruz?.. Formasyon nedir yahu? Zor şartlar altında 4 ya da 5 yıl fakülte okuyor zaten öğretmen adayı olan öğrenciler… Ne verecekseniz bu yıl içinde verin… Sonradan çıkıp da formasyondu, şuydu, buydu, falandı, filandı… Bırakalım artık bunları Türkiye olarak bu abes şeyler bizim prestijimizi sarsıyor. Yazıktır, günahtır, haramdır, vakit kaybıdır vesselam…

                Öğretmenlik mesleğinin hakkını verin artık! Şerefiyle, haysiyetiyle oynamayın; yetişir artık!..

İhtiyaç dahilinde kontenjan aç, yetiştir öğretmenini sonra da atamasını yap, olsun; bitsin. Yok KPSS yok formasyon… Bırakalım artık bu saçma sapan işleri. Ya EVET ya da HAYIR! Bu işin bir VAR bir YOK gibi aç ve kapa işi olmaz, olamaz kardeşim.

NOT: ÖĞRETMEN MAAŞLARI EN AZ 30.000 TL olmalıdır!

devam edecek…