Ülkemizin yetiştirmiş olduğu değerli mihmandarlarından özellikle edebiyatımızın köşe taşlarından biri olan siyasetçi, akademisyen, öğretmen ve edebiyatçı, yazar Halide Edip Adıvar’dır.

1882 yılında İstanbul’da doğup 1964’te İstanbul’da vefat eden Halide Edip, yaşamı boyunca kadın hakları alanında bir ilki gerçekleştirerek bütün kadınlarımızın sözcüsü olmuş ve adeta bir Namık Kemal yahut Mehmet Emin Yurdakul gibi gür sesliliğiyle değil ülkemizin diğer Avrupa ülkelerini bile sallayarak etkilemeyi başarmıştır. Kendisini bu şekilde ön plana çıkarmasındaki en büyük etken ise İzmir’in Yunan ordusu tarafından işgal edilmesi üzerine protesto için Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen mitingde yaptığı hararetli konuşması olmuştur.

Dönem itibariyle Anadolu’ya geçerek Kurtuluş Savaşı’na katılmış, çeşitli cepheleri dolaşarak Mehmetçiklerimize moral ve motivasyon aşılayarak destek olmuştur. Bu gayret ve başarılarından dolayı kendisine önce onbaşı daha sonra da üstçavuş rütbesi verilmiştir. Bu arada savaş sürerken Atatürk ile siyasi görüş ayrılığına düştüğü için Fransa, İngiltere, Amerika ve Hindistan gibi çeşitli ülkelerde bulunarak edebiyat ve sair alanlarda çalışmalar yaparak ülkemizin tanınmasında etkili olmuştur.

1910’da yayımlanan ilk romanı “Seviye Talip” ile ilk öykü kitabı “Harap Mabetler” edebiyat çevrelerince büyük bir ilgiyle karşılanmıştır. Çünkü yazmış olduğu romanında ve öyküsünde Batılı bir anlayışla idealize edilmiş, güçlü, cesur ve kültürlü kadınları ele almıştır. Aynı zamanda ulusçu, vatansever duygularıyla yüklü milli hisleri ön plana çıkaran kahramanları işlemiştir.

En tanınmış ve ses getiren romanı ise “Sinekli Bakkal” olmuştur. Ustalık döneminde yazdığı bu eserinde Sinekli Bakkal Mahallesinde yaşayan insanlar, aydınlar ve saray çevresi gibi İkinci Abdülhamit döneminin farklı toplum kesimleri canlandırılır. Doğu – Batı çatışmasını ele alarak günümüze kadar devam eden bu meseleye bir ışık tutmaya çalışmıştır.

Halide Edip Adıvar hakkında araştırılıp yazılacak ve hatta üniversitelerde bile tez konusu olabilecek çok şeyler vardır. Edebiyatımızda kadın bir şahsiyet olarak ses getiren Edip’in başlıca eserleri ise şunlardır: “Seviye Talip, Handan, Ateşten Gömlek, Vurun Kahpeye, Tatarcık, Sinekli Bakkal vs… Harap Mabetler, Dağa Çıkan Kurt vs… Kenan Çobanları, Maske ve Ruh; Türkün Ateşle İmtihanı ve Mor Salkımlı Ev.”