Fransız gazetesi Liberation Putin’in uzun masa görüşmesini “Rus usulü diyalog” manşetiyle birinci sayfasına taşıdı.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron arasında gerçekleşen görüşmenin görüntüsü sosyal medyada olay oldu.

Dünya, Rusya Devlet Başkanı Putin’in uzun masa diplomasisini konuşuyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Putin arasındaki mesafe, Fransa’da “Macron görüşmeye Elysee Sarayı’ndan katılsaydı” şeklinde esprilere konu oldu.

"ORALARDA HAVA NASIL?"

 ABD medyasından New York Post, iki liderin uzaklığına vurgu yaparak, “O tarafta hava nasıl?” ifadelerini kullandı.


Görüşmeye ilişkin New York Times, “Putin, Batı’yı ve Ukrayna’yı uyardı ama niyetini gizli tutuyor” başlığıyla yayınladığı haberde, “Putin, Rusya'nın Doğu Avrupa'daki güvenlik talepleri konusunda müzakereye devam etmeye hazır olduğunu söyledi ve Rusya ile Batı arasında geniş çaplı bir savaş olasılığı konusunda sert bir uyarıda bulundu” denildi. Son olarak CNN International’da yer alan haberde ise “Macron, Avrupa'nın potansiyel çatışmayı önlemeye yönelik diplomatik çabalarında merkezi bir figür olarak ortaya çıktı” ifadeleri kullanıldı.

"KORONA PROTOKOLÜ MÜ, İLİŞKİLERİN YANSIMASI MI?"

Putin'in daha önceki görüşmelerin aksine Macron'u uzunca bir masanın diğer ucunda karşılaması ve yakınlaşmaması Fransız basınında ve sosyal medyada ana gündem olurken iki liderin sosyal mesafesi "COVID-19 protokolünden mi, yoksa Fransa-Rusya ilişkilerinin yansıması mı?" şeklinde ele alındı.

İki liderin arasındaki mesafeye ilişkin basına yansıyan görüntüler, Fransız Twitter kullanıcıları tarafından "Putin'den Macron'a sıcak karşılama", "Sosyal mesafe", "Akşam yemeği başlayabilir", "Saat farkı" şeklinde başlıklarla değerlendirildi.

GÖRÜŞME DÜNYA BASININDA GENİŞ YANKI UYANDIRDI

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron arasında Moskova’da yapılan görüşme dünya basınında geniş yer buldu. ABD, İngiltere, Rusya ve Fransa basını, görüşmeyi farklı perspektiflerden gördü.

Fransız gazetesi Le Figaro, “Emmanuel Macron, Vladimir Putin’e karşı cephede” başlığıyla görüşmeyi duyururken, Le Monde gazetesi, “Macron, dengeli bir pozisyon arayışında” başlığını kullandı. Le Monde haberinde, “Moskova ile Batı arasındaki derin krizin ardındaki ‘farklılıklar’ ve ‘yanlış anlamalar’ üzerinde durmak yerine ‘yeni bir süreç’ başlatma girişimi” ifadelerine yer verdi.

“SÜRECİ BELİRLEYİCEK GÜNLER GELİYOR”

Rusya’nın devlet haber ajansı TASS, görüşmenin 5 saat sürdüğüne vurgu yaparak, “Putin ve Macron Kremlin'de beş saat görüştü” başlığıyla haberi duyururken; Ria Novosti, “Süreci belirleyecek günler geliyor. Paris, Avrupa'nın güç merkezi rolünü üstleniyor ve Ukrayna'daki krize ‘tarihi bir çözüm’ vaat ediyor” ifadelerine yer verdi.

“GÖRÜŞME ATILIM SAĞLAMADA BAŞARISIZ OLDU”

 

Manşetlere de yansıyan olaya ilişkin Fransız Cnews kanalı "Emmanuel Macron-Vladimir Putin görüşmesi: Yakınlaşmanın devasa masası" başlığını atarken Huffpost "Macron ile Putin'in görüşmesindeki masa dolanmaya değer" ifadesini kullandı.

İngiliz medyasından The Guardian, “Macron ve Putin arasındaki müzakereler Ukrayna'da atılım sağlamada başarısız oldu” başlığıyla haberi duyururken; BBC, “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin ardından önümüzdeki günlerin Ukrayna'daki gerilimi azaltmak için çok önemli olacağını söyledi” ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi