CHP'nin her dönem "Atatürk'ün partisi" olmakla övündüğünü hatırlatan Övür, Çeviköz'ün açıklamalarının kendisine, İsmet İnönü'nün İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra izlediği siyaseti hatırlattığını belirtti.

Joe Biden krizi! Çeviköz ve Kılıçdaroğlu için İsmet İnönü benzetmesi

CHP'nin antiemperyalist duruşunun simgesi olarak tekrarlayıp durduğu İsmet İnönü'ye atfedilen, "Yeni şartlarla yeni bir dünya kurulur ve Türkiye de bu dünyada yerini bulur." sözünün doğru olmadığını ve bir çarpıtmadan ibaret olduğunu ifade eden Mahmut Övür, tarih vererek yalanladı.

İsmet Paşa'nın bu sözü 16 Nisan 1964 yılında Londra'da Time dergisine söylediğini aktaran Mahmut Övür, İnönü'nün ABD Başkanı Johnson'un 5 Haziran 1964 tarihli mektubuna ise bugünkü CHP'yi hatırlatan bir cevap verdiğini ortaya koydu:

"Sayın Başkan, vazifelerini, haklarını bilen bir millet olarak ittifak manzumesi içinde bulunuyoruz. (...) Yardımcı olursanız, Amerikan milletinin tabiatında bulunan adalet hissini kudretli otoritenizle tatbik ettirirseniz meselenin halli mümkündür."

İşte Mahmut Övür'ün yazısının tarihi anekdotu yeniden sorgulatacak bölümü;

"... Çeviköz'ün söyledikleri aslında CHP'nin kuruluş felsefesiyle de çelişiyordu. Milli Mücadele zemininde doğan CHP, her dönem "Atatürk'ün partisi" olmakla övünmüş ve "bağımsızlık" konusunda özel hassasiyet göstermişti.

Şimdiki durum ise tam tersi, Kılıçdaroğlu ve Çeviköz'lü CHP'nin, Atatürk'ün partisi CHP ile bir ilgisi olmadığını bizzat CHP'liler söylüyor. Bu durum bana, İsmet Paşa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra izlediği siyaseti hatırlatıyor. O tarihte İsmet Paşa'nın ABD'yle yaptığı askeri antlaşmalarda, Marshall Planı'yla ilgili tutumda aynı "teslimiyetçi" ruh vardı. Tesadüf mü artık bilemem Çeviköz'ün bugün konuştuğu yer bile Amerikan Alman Marshall Fonu (GMF) adlı düşünce kuruluşu... Yine tesadüf mü bilemem birkaç gün önce solun önemli aydınlarından Prof. Dr. Halil Berktay da Biden'a seslenerek dünyanın "Marshall Planı'nın benzerine ihtiyacı" olduğunu söylüyordu.

CHP'li Ünal Çeviköz'den skandal açıklama: Biden'dan ilk beklentimiz...

Bu noktada İsmet Paşa meselesine itiraz edenler çıkacak ama özellikle Johnson Mektubu'nu hatırlatmam gerekiyor. Tarih profesörleri dahil İsmet Paşa'nın o meşhur mektuba verdiği cevap ne yazık ki yanlış biliniyor. Herkes, Paşa'nın Johnson'a şu cevabı verdiğini söylüyor: "Yeni şartlarla yeni bir dünya kurulur ve Türkiye de bu dünyada yerini bulur."

Bu söz yıllarca CHP'nin antiemperyalist duruşunun simgesi olarak tekrarlanıp durdu.

Oysa daha önce de yazdım, bu doğru değil. İsmet Paşa, bu sözü 16 Nisan 1964 yılında Londra'da Time dergisine söylemişti.

ABD Başkanı Johnson'un 5 Haziran 1964 tarihli mektubuna ise bugünü hatırlatan bir cevap vermişti:

"Sayın Başkan, vazifelerini, haklarını bilen bir millet olarak ittifak manzumesi içinde bulunuyoruz. (...) Yardımcı olursanız, Amerikan milletinin tabiatında bulunan adalet hissini kudretli otoritenizle tatbik ettirirseniz meselenin halli mümkündür."

Bu cevapla, bugün Kılıçdaroğlu ve Çeviköz'ün söyledikleri arasında bir fark var mı?

Paşa bu cevabı verdikten sonra apar topar ABD'ye gider ama orada da tehdit edilmekten kurtulamaz.

Hiç kuşkunuz olmasın aynı son, bugün Biden'a selam yollayan CHP'lileri de bekliyor."

KAYNAK: SABAH GAZETESİ

Yedi Gündem

Editör: Haber Merkezi