Çin, Rusya'nın işgal girişimine adeta destek verdi:

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, Moskova'nın işgal emriyle resmen başladı. Sabah saatlerinde fiilen başlayan işgale dünyadan tepkiler yükseliyor. İki ülke arasında yaşanan savaşın son bulması için dünya oluşumları ve devletlerden çağrı üstüne çağrı gelirken, NATO'dan AB'den ve ABD'den yaptırım uygulama tehdidi geldi.

Tüm dünya adeta birlik olup Rusya'nın işgaline tepki gösterirken, Çin'den Moskova'ya skandal bir destek geldi. 

İŞGAL OLARAK TANIMADIKLARINI AÇIKLADILAR

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Rusya'nın askeri müdahalesini “işgal” olarak tanımladığını ancak bu durumu da kabul etmediklerini ifade etti.

Pekin yönetimi, Rusya'nın egemen bir ülke olarak kendi çıkarları doğrultusunda hareket etme hakkına sahip olduğunu belirtti. Rusya, Ukrayna’da sivilleri korumaya yönelik bir operasyon düzenlediğini belirten Chunying, Ukrayna'nın bazı bölgelerinde bulunan Rus askerlerinin varlığının işgal olmadığını söyledi. 

Rusya'nın hamlesini işgal olarak görmediklerini belirten Çin'in bu açıklamasına tepkiler geldi.

"ABD YANGINI KÖRÜKLÜYOR"

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Chunying ayrıca ABD'yi yangına körükle gitmekle suçlarken, yaşanan gerilimi artırdığını öne sürdü. Chunying “ABD, sürekli Ukrayna’ya silah satarak, savaş çığırtkanlığı yaparak, gerilimi artırıyor. Esas sorulması gereken Ukrayna krizinde ABD’nin ne rolü oynadığı." şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi