Hansa binti Amr (r.anha), Süleym Kabilesi’nden olup Arapların en bilgili kadınlarındandır. Hicretten önce oğullarıyla beraber Müslüman olmuşlardır.

Hazreti Ömer (r.a) zamanında Kadisiye Muharebesi’ne dört evladıyla birlikte katılmıştı. Hansa (r.anha), harpten önceki gece çocuklarına şöyle nasihatte bulunmuştur:

“Ey yavrularım! Muhakkak sizler, kendi isteğinizle Müslüman oldunuz ve yine kendi isteğinizle hicret ettiniz. Kendisinden başka ilah olmayan Allah’a (c.c.) yemin ederim ki siz, aynı babanın ve aynı ananın çocuklarısınız. Ben, babanıza asla ihanet etmedim, dayınızı rezil rüsvay eylemedim. Soyunuza asla kötü söz söylemediğim gibi nesebinize de hiç toz kondurmadım.

Muhakkak siz, Allahü Teala’nın Müslümanlara, kafirlerle savaşmalarına mukabil ne büyük sevaplar vadettiğini iyi biliyorsunuz. Şunu da iyi bilin ki baki olan ahiret yurdu, fani olan dünya yurdundan daha hayırlıdır.

Allahü Teala mealen buyurur ki: ‘Ey iman edenler! Sabredin ve sabırda yarışın da düşmanlarınızı geçin ve cihat için hazır ve rabıtalı bulunun ve Allahü Teala’dan korkunuz ki felah bulasınız.’ (Al-i İmran,200) buyuruyor.

İnşaallah selametle yarına eriştiğiniz zaman uyanık ve dört gözle Allahü Teala’dan yardım talep ederek düşmanlarınızın karşısına çıkın. Savaşın şiddetlendiğini, kızıştığını gördüğünüz zaman ebedi ahiret yurdunun makamlarına, nimetlerine ve kerametlerine nail olmak için en öne atılın ve var gücünüzle harp edin.”

Onlar da annelerinin bu nasihatlerini dinlediler ve ertesi gün sabah erkenden harp safında yerlerini aldılar. Harpte dördü de şehit oldular. Evlatlarının şehitlik mertebesine eriştiği haberleri Hansa (r.anha)’ya ulaşınca o, şöyle dua etti: “Onların şehadetiyle beni şereflendiren Allahü Teala’ya hamdolsun. Rabbimden cennetinde beni onlara kavuşturmasını ümit ederim!” (radıyallahü anhüm ecmain).