En çok sorulanlardan biri de diyette çay ve kahve tüketebilir miyiz? Toplumumuzda çayın ve özellikle de Türk kahvesinin büyük bir yeri var. Dostlarla buluşup kahve içmek, akşamdan sonra evdeki çay faslı… Güzel ve masum alışkanlıklar gibi görünse de gelin altında yatanlara bakalım. Şekersiz çay ve şekersiz kahve kalori alımına sebep olmaz ama kahveye süt ya da aroma verici gibi bir şey koyuyorsanız mutlaka bunun kalorisini de hesaba katmalısınız.

Kalorileri sıfır olsa da fazla çay ve kahve tüketiminiz, sıvı ihtiyacınızı karşılıyor gibi düşünmenize neden olabilir. Bu da su tüketiminizi azaltmanıza yol açabilir. Halbuki bu içecekler suyun yerini kesinlikle tutmazlar. Aksine çay ve kahve diüretik içecekler oldukları için vücuttan fazla miktarda su kaybetmenize sebep olacaktır. Su kaybı ile birlikte gerçekleşecek olan mineral kaybını önlemek için kahve ile beraber maden suyu içmeniz bu kayıpları yerine koymanıza yardımcı olacaktır. Her çay ve kahve içişinizden sonra da üzerine mutlaka iki bardak su içmeyi de ihmal etmeyin ki vücuttaki sıvı kaybı dengelensin. Çay ve kahve miktarlarını azaltabilir veya bunların yerine bitki çayları tüketebilirsiniz.

Çay ve kahve içerisindeki kafein, sinir sistemi üzerinde etkisi olan bir maddedir. Dikkati arttırıp öğrenmeyi etkilediği gibi yüksek doz alındığında titreme, taşikardi ve özellikle tansiyon hastalarında kan basıncını olumsuz etkileme gibi özellikleri de vardır

Kafein, demir emilimine etki eden tek faktör değildir. Çay ve kahvede bulunan başka bir madde olan polifenollerin de demir emilimine engel olduğu düşünülüyor. Bu nedenle yemekten en erken 1-1,5 saat önce veya sonra tüketimleri daha uygun olacaktır. Günde 2 fincan kahve ile 4-5 bardak çay tüketiminin üzerine çıkmamanız önemlidir.

Kahve konusunda diğer değinmek istediğim ise; iş yerlerinde, okullarda maalesef demleme kahveye ulaşamayıp hazır kahve tercih etmek zorunda kalıyoruz. Hazır kahvelerin kalitesiz kahve çekirdeklerinden yapıldığını ve bu sebeple lezzetinin de yerinde olmadığını, bazı toksik maddeler barındırdığını ve antioksidan yoksunu olduğunu bilmeliyiz. Ayrıca kahveyi pazartesi sabah ayılmak için içenler size kötü haberim var;  hazır kahvelerin uyarıcı ve uyandırıcı etkisi çok az. Bir bardak filtre kahvede ortalama 90 miligram kafein varken bir bardak hazır kahvede ortalama 50 miligram kafein var.  Sinir sistemimizi etkileyip düşük oranlarda da olsa kanser riski yaratan akrilamid isimli madde, hazır kahvede bolca bulunuyor.  Yani hazır kahvelerden içeceksiniz ayılmak için miktar olarak çok içmeniz gerekiyor ama günde bir bardaktan fazla hazır kahvedeki akrilamid miktarı da insan vücuduna çok zararlı. Yani kahve içilecekse eğer bu tercih Türk kahvesinden veya demleme kaliteli kahveden yana olmalı.

Sonuç olarak her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi çay ve kahvenin de fazlası zarar. Sadece zayıflamak veya diyet için değil bedenimiz ve sağlığımız için de zararlı.

Okuyucularımıza sağlıklı günler dilerim.