Dezenformasyon” (disinformation), yanlış bilgilendirme anlamına geliyor

ardında kasıt veya kötü niyet olmadan yayılan yanlış bilgi anlamına geliyor.

Bunları Kahramanmaraş’ta ‘Yalan haber ve dezenformasyonla mücadele’ eğitiminden öğrendim.

Basın İlan Kurumu tarafından Kahramanmaraş’ta ‘Yalan haber ve dezenformasyonla mücadele’ eğitimi ile sertifika töreni düzenlendi.

 Ramada Oteli’nde gerçekleşen programda Türkiye yalan habere muhatap olma noktasında dünyadaki birinci ülke olarak tespit edildiği ifade edildi.

 BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, BİK Kahramanmaraş Şube Müdürü Veysel Kara, İletişim Danışmanı Cihat Zafer Demirel, BİK Kurumsal İletişim Müdürü Türker Çeltik Gazetecilere birçok konuda bilgi paylaşımı yaptı.

2 gün süren seminer dolu dolu geçtiğine inanıyorum. Benim açımdan öyle hiç yoktan…

Kahramanmaraş’ta resmi ilan ve reklam alma hakkını haiz gazetelerin temsilci ve çalışanlarına yönelik eğitim, dijitalleşme, yeni medyada reklamcılıktan tutunda Yalan haber ve dezenformasyonla mücadele ne anlama geldiğini Dezenformasyon ve Mezenformasyon tanımına kadar birçok konuyu anlattı.

Tabi bunları anlatırken Sosyal medya ve dijital medyadan da es geçmediler.

Gerçek, güven ve gazetecilik neden önemi, Bilgi düzensizliği üzerine düşünmek; Mezenformasyon, dezenformasyon ve malrnformasyon gibi konular günümüzde önemli konular.

Haber endüstrisinin dönüşümü; dijital teknoloji, sosyal platformlar yanlış bilgi ve dezenformasyonun yayılımı gibi çok değerli bilgiler edinmek verimli bir seminer oldu.

Dezenformasyon, yanlış veya doğruluğu bulunmayan ve kasıtlı olarak yayılan bilgi; bilgi çarpıtma Yanlış bilgi üretme ve yayma yoluyla yapılabileceği gibi mevcut bir bilgiyi kötü maksatla kullanma ve çarpıtarak verme yöntemi de uygulanabilir.

Mezenformasyon ise ardında kasıt veya kötü niyet olmadan yayılan yanlış enformasyon olduğu ifade ediliyor.

insanlar, özellikle sosyal medyada sırf kendi düşüncelerini destekliyor kastıyla gerçek olmayan bilgileri/ bulguları yaymaktan, paylaşmaktan geri durmuyorlar...

Malrnformasyon anlatılmadı ama onunda daha tehlikeli bir şey olduğu ifade edildi.

Bunları neden kaleme aldığımı merak edenlere ise yalan yanlış şeylere kulak vermeyin güvenilir yerden bilgi temin edinin düşüncesi ile yazdım.