Bizim değerli iş insanlarımız,81 il içerisinde Kahramanmaraş’ın nüfusta, istihdamda,sanayide, yatırımda, üretimde, ihracatta hep 16-17 sıralarda olduğumuzu söylerler. Bu saydıklarımın hepsi istatistik rakamlarını yansıtmaktadır.

İki hafta önce: 12 Şubat Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümünü büyük etkinliklerde kutladık. Bu kutlamalarımıza Cumhurbaşkanı Sayın RecepTayyip Erdoğan‘da ilimize gelerek bu mutluluğumuza ortak oldular.

 12 Şubat’taolsa 100’üncü yılımızı da kutlamış olsak... Eski heyecanın ve coşkunun çok gerisinde kaldığımızda bir gerçektir.

Nedeni; heyecanın giderek azalması coşkuyu da azaltıyor. Hâlbuki 12 Şubat ruhu bizim içimizde yaşattığımız kurtuluşumuzun yıl dönümü. 

Elbette yukarda saydığımız üretimde sanayide, ihracatta ön sıralarda olmamız güzel bir şey, 150 binin üzerinde iş gücüne katkı sağlaması ayrı bir katma değer sunmaktadır.

Ancak, bunların yetmediği de birgerçektir.

Çünkü Kahramanmaraş’ta sosyal aktivite her geçen gün azalıyor. Sosyal hayat veya yaşamolmayınca da bunun yerini doldurmak mümkün olmuyor.

100 yıl etkinliği aylar önce başladı. Bu etkinliğe büyük maddi imkânsağlandı. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın katkıları, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde maddi olarak destek verdiği bu kutlamalar maalesef değerli yalnızlığımızı gideremedi.

Hâlbuki yüz yılın birikimiyle büyük kurtuluş etkinliğine ev sahipliği yapmamıza yerli ve yabancılarında gelmeleri ve bizlere konuk olmalarını beklerdik. Ama bunların hiç biri olmadı…

 Neotellere, nede alışverişlerimize bir katkı sağlamadı!

Bunun baş nedeni ise sosyal yaşam eksikliğimiz... Budeğerliyalnızlığa sahip çıkmamızda, bu işin başka bir boyutu.

Açıkçası “biz yağımızla kavrulalım, Turizmde çok önemli değil. Gibi düşünceler giderek ağırlık kazanmaya başladı. Bundan en çok etkilenen de hep birlikte eleştiri kültürüne saygı duymamamız ve eleştiriyi hiçbir şekilde kabul etmememiz gerçeğini de ortaya çıkartmış oldu”.

Araştırma kuruluşları ilimizde ”bir çalıma yapsalar” acaba nasıl bir sonuç çıkar? Bunu peşin olarak  anlamakta fayda var. Sonuç olarak sıkıntılı bir dönem geçirmekte olmamıza rağmen, her kes hayatından memnun olacağını da adım gibi biliyorum.

Üste bazı şeyleri anlatmaya çalıştım. Çünkü giderek yalnızlaşmamız bizlere mutluluk vermeye başladı.

Yalnızlık ”Allaha mahsus” derler. Son yıllarda bu durağanlığı gidermek için birçok yenliğe ve yatırımlara imza atıldı. Bunun başında Yedi kuyular kayak merkezi, Termal otel, Başkonuş konaklama tesisleri Ekstrem spormerkezi, camiler,hanlar, hamamlar, çarşılar Şimdide EXPO 2023 yatırımları tüm hızıyla devam ediyor. Bu 2023 vizyonuna umut olarak bakıyoruz. EXPO ya binlerce yerli ve yabancının gelmesi bekleniyor.

İnşallah EXPO’ya sahip çıkarız.

Diğer taraftan;Köyün güzellikleri kayboldu hayatımızdan. Kent yaşamının imkânları ve bilinci de ortaya çıkmadı. Kasabalı bir hayat yaşıyoruz. Kasabatüccarı, kasabaesnafı, kasaba işvereni vs. Bunlar büyük kültürel sorunların sonucu olarak karşımıza çıkıyor.

Bir toplum üyesi olmak bilincine ulaşılamadı. Topluluk içinde yaşama devam ediyor. Kişisel olarak tanışmadığı insanlarla aynı ekonomik sistem, aynı siyasal yapı, aynı hukuk, aynı devlet içinde yaşadığını pek algılamıyor. Belki şehri hep birlikte ne hale getirdiğimize bakarak dahaiyi anlayabiliriz.

Sonuç olarak;kendi kırsalından göç alması da bunların sonuçlarının da kaçınılmaz olduğunu da aklımızdan çıkartmayalım.