Tüm dünyayı tehdit eden COVİD-19 sonrası yaşam tarzı ve alışkanlıklarımız direnç gösterse de hayatımızda birçok şey değişime uğrayacak gibi görünüyor. Neler olabileceği ile ilgili bazı düşünürlerin makalelerini okudum. Onlardan özetle, alıntı yaptığım bazı görüşleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Teletıp yükselişi. Ezekiel J. Emanuel, Pennsylvania Üniversitesi'nde tıbbi etik ve sağlık politikası bölümü başkanıdır. Salgın sağlık hizmet sunumumuzun gerçekleştiği paradigmayı değiştirecek. Teletıp yıllardır maliyet kontrollü, yüksek kolaylıklı bir sistem olarak kenarda kaldı. Gereksizliğin dışında, geleneksel bakım ortamları pandemi tarafından boğulduğu için uzak ofis ziyaretleri popülaritesini artırabilir. Bu değişimin çevreleme ile ilgili faydaları da olacaktır; görüntülü arama için evde kalmak sizi transit sistemden, bekleme odasından ve en önemlisi kritik bakıma ihtiyaç duyan hastalardan uzak tutar.

Yeni bir vatanseverlik. Mark Lawrence Schrad siyaset bilimi doçenti ve yakında çıkacak olan Likör Makinesi Smashing: Global Yasak Tarihi'nin yazarıdır. Amerika, uzun süredir vatanseverliği silahlı kuvvetlerle eşitledi ama doktorlarımız, hemşireler, eczacılar, öğretmenler, bakıcılar, mağaza katipleri, hizmet çalışanları, küçük işletme sahipleri ve çalışanlarının da vatansever olduğu ortaya çıktı.

Her şey söylendiğinde ve yapıldığında, belki de onların kurbanlarını gerçek vatanseverlik olarak tanıyacağız, doktorlarımızı ve hemşirelerimizi selamlayarak, şimdi askeri gaziler için yaptığımız gibi “hizmetiniz için teşekkür ederiz” diyerek “hizmetiniz için teşekkür ederiz” diyeceğiz. Onlara garantili sağlık yararları ve kurumsal indirimler sunacağız, sağlıklarını ve hayatlarını bizim için feda eden bu yeni insan sınıfı için heykeller inşa edeceğiz. Belki de nihayet vatanseverliği, başkasının topluluğunu havaya uçurmak yerine topluluğunuzun sağlığını ve yaşamını geliştirmek olarak anlamaya başlayacağız.

Polarizasyonda bir düşüş.

 Peter T. Coleman, Columbia Üniversitesi'nde inatçı çatışma okuyan bir psikoloji profesörüdür. Sistemimize koronavirüs pandemisinin getirdiği olağanüstü şok (lar), 50 yıldan fazla süren artan siyasi ve kültürel kutuplaşma modelinden koparma ve daha büyük bir ulusal rotayı değiştirmemize yardımcı olma potansiyeline sahiptir. Dayanışma ve işlevsellik.

Ciddi uzmanlara olan inanca dönüş.

Tom Nichols, ABD Deniz Savaşı Koleji'nde profesör ve Uzmanlık Ölümü ‘nün yazarıdır. Bu bize barış, refah ve yüksek düzeyde tüketici teknolojisinin sağladığı lüks. Bir zamanlar zihnimize odaklanan şeyleri düşünmemiz gerekmiyordu - nükleer savaş, petrol kıtlığı, yüksek işsizlik, hızla artan faiz oranları, terörizm, ordumuzdaki gönüllüleri anavatanın ön koruyucusu olarak çölün uzak köşelerine gönderdiğimiz bir tür kavramsal tehdide dönüştü. Hatta bir gerçeklik TV yıldızını, hükümetin çoğunu günlük olarak işleyen bürokrasi ve uzmanlığa popülist bir saldırı olarak cumhurbaşkanlığına yükselttik.

Daha az bireycilik.

 Eric Klinenberg sosyoloji profesörü ve New York Üniversitesi Halkla İlişkiler Enstitüsü'nün direktörüdür. Koronavirüs pandemisi piyasa toplumu ve hiper bireycilik ile olan romantizmimizin sonunu işaret ediyor. Bu sona erdiğinde, politikamızı yeniden yönlendireceğiz ve kamu mallarına - özellikle sağlık için - ve kamu hizmetlerine önemli yeni yatırımlar yapacağız. Daha az ortaklaşacağımızı sanmıyorum. Bunun yerine, kaderimizin nasıl bağlantılı olduğunu daha iyi görebileceğiz. Devlet okulumuz ona bilim veya eleştirel düşünmeyi öğretemediğinden, pandemide evde kalmayı reddeden komşu gibi, kasiyerlerine ve mutfak personeline ücretli izin vermeyen bir restorandan yediğim ucuz hamburger, beni hastalığa karşı daha savunmasız hale getiriyor. Beceriler. Eğer hükümet büyük bir durgunluk ya da depresyonda işlerini kaybedecek milyonlarca işçinin gelirini garanti etmezse ekonomi ve desteklediği sosyal düzen çökecektir. Hükümet öğrenci borçlarını azaltmaya veya iptal etmeye yardımcı olmazsa genç yetişkinler başlamayacaktır. Koronavirüs pandemisi büyük ağrı ve acıya neden olacaktır. Ancak bizi kim olduğumuzu ve neye değer verdiğimizi yeniden düşünmeye zorlayacak ve uzun vadede kendimizin daha iyi versiyonunu yeniden keşfetmemize yardımcı olabilir.