İslam Dini Çağlar öncesi, bulaşıcı hastalıklar(Koranavirus) sebebiyle dünyada sık kullanılan tavsiye edilen tedbirleri, daha virüsün ismi duyulmadan çeşitli hastalıklardan korunmak için tedbir almış ve insanlığa sunmuştur. Önce bulaşıcı hastalıklardan korunmak için tedbir almıştır. İnsan sağlığını düşünerek, sağlıklı insanın olması için. Virüslerden, mikroplardan korunmak için önceden tedbir alınmasını önermiştir. Birtakım ahlak kuralları ortaya koymuştur. Neslin korunması için nikahı şart koştuğu gibi.

Korunması zaruri olan, zaruret-i hamse denilen beş husus: Aklın korunması için her türlü aklı zedeleyen, düşünmez hale sokan, aklı perdeleyen her türlü sarhoş edici şeylerden sakınmamız gerektiği bildirilmiştir. Canın korunması için birtakım tedbirler almıştır. Kişinin dinini de koruması bitirilmiştir Nesli de korumak için; her türlü gayri meşru yaşamayı ,nikahsız yaşamayı yasaklamıştır.

İslam dini ibadet yapmak, hastalıktan korunmak, mikroplardan uzak durmak için temizliğe. Önem vermiştir. Namazdan önce abdest almayı şart koşmuştur. Atalarımız camiler yapılırken, hamam ve şadırvan yaptırmışlardır. Yüce Allah ayet-i kerimede: “Muhakkak Allah tövbe edenleri ve temiz olanları sever.”(Tövbe,108) Buyrulmuştur. Tövbede bir temizliktir. Günahlardan temizlenmektir. Hadis-i şerifte ise: “Temizlik imanın yarısıdır.”(Müslim) Buyrulmuştur.

Dinimiz yeme ve içmemize dikkat etmemizi, sağlığa zararlı, aykırı olan ürünlerden sakınmamızı istemektedir. Atalarımızda ağıza giren ve ağızdan çıkana dikkat edilmesini bildirmiştir. Bazı şeylerin zararlı olduğu için yenmesi ve içilmesini ayetle yasaklamış, haram kılmıştır.

Her zaman elin yıkanması suya sabuna dokunulması gerekmektedir. Hadis-i şerifte: “ yemeğin bereketi yemekten önce ve sonra elleri yıkamaktır.”(Ebu Davut,Tirmizi) buyrulmuştur. Yemekten önce ellerin nerelere dokunduğu, nasıl kirlendiği düşünülürse yıkamamın gerekli olduğu ortaya çıkmaktadır. Beş vakit namaz kılan bir Müslüman namaz abdestinde zaten daha çok kirlenen yerler olan, ellerini, yüzünü kollarını ve ayaklarını yıkamaktadır.

Diş temizliği de önemlidir. Sık sık diş fırçaları ile dişler fırçalanmalıdır. Hadis-i şerifte Peygamber efendimiz:” Ümmetime zahmet vermekten çekinmeseydim, her abdest alırken kendilerine misvak kullanmalarını emrederdim.”(Buhari) buyurmuştur. Bugün misvakın olmadığı ve bulunmadığı yerde macunsuz ve macunlu diş fırçaları kullanılmaktadır

Tuvalet temizliği de önemlidir.. Tuvalet, yüz numara, ve wc gibi kelimeler batı menşelidir. önceki, bizdeki adı helâ’dır. Temizliği tuvalet kültürünü, banyo yapmayı Batı Osmanlıdan öğrenmiştir. Batı medeniyetinde,17. y.y saraylarında tuvalete rastlanmamıştır. İhtiyaçları lazımlıklarla, giderilmiştir Şu anda birçok batı ülkelerinde alafranga dedikleri tuvaletlerdeki klozetlerinde su tertibatı bulunmamakta, temizlik tuvalet kağıtları ile yapılmaktadır.

Müslümanlar beden ve ruh temizliğine önem vermişlerdir. Maddi temizliğe önem verdiği gibi manevi(ruh) temizliğine de önem vermişlerdir. Bu hususta hamamlar yapmışlardır. Caminin yanında hamamlar ve tuvaletler yapmışlardır. Hamam kubbesi altında bedenini, cami kubbesi altında ruhunu temizlemişlerdir.

İslam’da sosyal mesafe olarak aile, mahremiyet, akraba, yabancı nikah düşen ve düşmeyen, haremlik, selamlık gibi kavramlarla karşılaşılır. Elbette bu kavramların davranış biçimleri ve sosyal mesafesi vardır.

Çağımızda da korana virüsünden korunmak içinde TMM ‘ye uymamız gerektiği tamam dememiz bildirilmektedir. Yani Temizlik, maske ve mesafe…