Bedenimize iyi bakmak ve ömrümüzü maksimum kalitede geçirebilmek için sakınmamız gereken birçok katkı maddesi var. MSG(çin tuzu) en yaygın olanı ve bağımlılık seviyesi en yüksek olanı olduğu için bu maddeden bahsetmek istiyorum.

Halk arasında bilinen adıyla Çin Tuzu yani ‘Monosodyum Glutamat (MSG)’ maddesi son zamanlarda daha çok gündeme gelen bir katkı maddesidir. Son dönemlerde çoğalan paketli gıda çeşitleri ve hepsinin lezzetinde gerçekleşen artışın çoğu bu maddeden kaynaklıdır. Besinlerin lezzetleri üzerine olumlu etkisi nedeniyle çin tuzu birçok gıda üreticisi tarafından sıkça kullanılmaktadır. Ancak bu maddenin güvenilir dozların üzerinde kullanılması halinde sağlık üzerine birçok olumsuz etkisi olduğu görülmüştür. Bir ürün alacağımız zaman etiketini incelediğimizde; E621 kodu ile veya MSG olarak paketlerin üzerinde belirtilmektedir. Bu ibareyi taşıyan gıdalarda uzak durmalı ve de küçük yaştaki çocukları uzak tutmalıyız. Özellikle hazır çorbalarda, hazır makarnalarda ve abur cubur tarzı ürünlerde kullanılan bu katkı maddesi lezzet artırıcıdır. MSG maddesi bir besini daha lezzetli bulmanızı sağlar ve bu sebeple daha fazla tüketirsiniz. Sürekli tüketme isteği kişiyi bu besinlere bağımlı hale getirebilir. Yani bu madde hem lezzeti artırıyor hem de bu ürünlere bağımlı hale getiriyor maalesef. Bu tür ürünleri sürekli tüketim ile monosodyum glutamatı normalden fazla almış olursunuz ve vücudunuzda toksik etkisi ortaya çıkabilir. Fazla alınması durumunda yapılan birkaç bilimsel çalışma da astımı ve alerjiyi tetikleyebileceği bulunmuştur. Ayrıca göz retinasına da zarar verebileceği bildirilmiştir. MSG’nin zararsız olduğunu savunanlar bile beyindeki artmış glutamat aktivitesinin zarar verici olacağını kabul etmektedir. Yıllar içinde vücutta birikmesi ile de erken yaşlanma ve yaşlılıkta oluşan hastalıkları gündeme getirebilmekte.

Bu kadar zararlı bir madde neden gıdalara konulabiliyor derseniz de; diyet ile alınan glutamatın kan-beyin bariyerinden çok az düzeyde geçebileceğinden dolayı normal miktarlarda kullanıldığında zararlı olamayacağını belirtmektedirler, çoğu hazır yiyecekte bulunmasına izin verilmesinin sebebi de budur. Bu durumda biz kendimizden sorumluyuz.

Sonuç olarak çin tuzu veya başkaca katkı maddelerine olan en doğru yaklaşım, besinlerin doğal yapısının bozulduğu, hazır yemek ve fast food tüketim artışı olan bu zamanlarda kendimizin müdahale edebileceği, bizim kontrolümüzde olan ve ekstra besin kategorisine giren paketlenmiş hazır ürün tüketimini azaltmaktır. Örneğin içerisinde çin tuzu (MSG) bulunan hazır makarna veya hazır çorba gibi evde kendimiz de kolayca doğalını yapabileceğimiz ürünlerden uzak durmak bu konuda atabileceğimiz ilk adım olur.

Okuyucularımıza sağlıklı, mutlu ve fit yaşamlar diliyorum. Saygılarımla