Kötülüğün ve kötülerin özel ve genel tanımı var mıdır? Kötülüğün anası, babası, dedesi, torunu var mıdır? Kimler, neden kötülük yaparlar? Tüm bu soruları düşünürken, aklıma Nemrut, Firavun, Karun ve Ebu Cehil gibi insanlar geldi.

Bugün sizlere alıntılar yaparak paylaşacağım hikâye(haşa) kendini Namurut=Ölmeyen hükümdar olarak halkına kabul ettiren Nemrut’un en küçük hayvan olan bir sinek tarafından öldürülmesi ve bu gibi bu yaşam hikayesi yaşamak isteyen azgın insanların basit bir şekilde öldürülebileceği mesajı vermek için olacaktır.

Bu doğrultuda,günümüzdeki zalimlerin hakkından gelebilecek Urfa'lı İbrahim(as) gibi salih,kararlı ve cesur insanların gelmesini Yüce Rabbimizden niyaz ederek yazıma başlamak istiyorum.

Nemrut güçlü bir devleti kurmuş, asrının ‘akıllısı’ bir insan ama nasıl olurdu, kötülüğün babası olabilir? İşte bu soruların cevabını bulmak için başladım araştırmaya. Önce İslami kaynakları araştırdık, sonra da Yahudi kaynaklarını okuduk.

“Nemrut’un İran krallarından Keykâvus (Tökel, s. 224-225, 388-389) veya Sümerlilerin savaşçılığı ve avcılığıyla meşhur tanrısı Ninurta olduğu ve bu ismin Tevrat’a geçerken Nimrod şeklinde değişime uğradığı da iddia edilmiştir. (Çığ, s. 73).

Bazı tarihçiler, Nemrut’un Asur krallarından I. Tukulti-Ninurta (M.ö. 1233-1199/1244-1207) olma ihtimalinin daha kuvvetli göründüğüne işaret eder.(Kaynak: DİA)

Nemrut adı Kur’an’da yer almamakla birlikte Bakara Suresi’nde (2/258) Allah’ın kendisine mülk ve hükümdarlık bahşettiği için şımarıp Hz. İbrahim’le tartıştığından söz edilen kişinin Nemrut olduğu müfessirlerce kabul edilmiştir.

GÜÇ VE MAKAM ENEYİ NEMRUTLAŞTIRIYOR

Anlatılanlara göre Nemrut, ilk zamanlarda âdil ve insaflı bir kimse idi. Kavmi, yıldızlara ve putlara tapardı. Daha sonraları Nemrut, saltanatı genişleyince kibre kapıldı ve heykellerini yaptırarak kavmine taptırdı.

İbrahim (as) Bâbil’e hicret ettikten sonra, gurur ve kibre kapılarak iman etmeyen Keldânî kavmi üzerine toz hâlinde sivrisinek sürüleri iner. Putperestlerin kanlarını emerler. O bedbahtlar, kurumuş insanlar hâline gelerek helâk olurlar. Bir sinek de Nemrut’un burnundan girerek beynine geçer. Mağrur Nemrut, ağrısından dolayı durmadan başına tokmak vurarak yaşamını sürdürür. Nihâyet, hızla gelen bir tokmakla başı parçalanır.

Kur’an-i Kerîm’de şöyle buyrulur: “O’na (İbrahim’e) bir tuzak kurmak istemişlerdi; fakat biz onları, daha çok hüsrana uğrayanlar hâline getirdik.” (Enbiyâ, 70)

Nitekim Dünya saltanatı ile kibir ve gurura sürüklenen Nemrut ve bedbaht kavim, bütün insanlığa ibret olmak üzere toz hâlindeki sinekler tarafından kanları emilerek “insan kuruları” hâline geldiler. (Kaynak: Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Nebiler Silsilesi 1, Erkam Yayınları)

YAHUDİ KAYNAKLARINA GÖRE NEMRUT

Tanah’a göre Nemrut, Nûh’un oğullarından Hâm’ın torunu ve Kuş’un (Cush) oğludur (Tekvîn, 10/1-8)Tekvîn yorumcularına göre Nemrut karanlık fakat güçlü bir figürdür ve dünyanın ilk ve en büyük emperyalistidir.Geleneksel Yahudi düşüncesine göre Nemrut kurnaz bir astrolog, putperest, çeşitli şehirleri kuran ve mâsum bebekleri katleden bir yönetici ve et yiyen ilk insandır.

Ama Nemrut’un hesaplarını İbrahim(as) Allah’ın izni ile bozar. Döneminde zulme ve puta tapanlara karşı mücadele verenHz. İbrahim ile Nemrut arasındaki mücadele enteresandır. 

SonrasındaNemrut’un Hz. İbrahim’i ateşe atması hadisesi gerçekleşir, duyduğunuz hadiselerdir;Hz. İbrahimyanmaktan mucizevi şekilde Allah’ın izni ile kurtulur. Ateş gül bahçesine döner. Nemrut ise yukarda ifade ettiğim gibi bir sineğe yenik düşer.

İşte günümüzde teknolojiye, paraya, saltanata sahip olan Çağdaş Nemrutların sonu da inşallah böyle olacaktır. Kibirli Nemrut’un torunları yani şu virüsün ve paranın sahiplerinin sonları böyle olacaktır. Kendi ürettikleri virüs, kendilerini bitirecektir. İnsanın alternatifi olarak ortaya koydukları, robotlar kendilerini yok edecektir. Şeytanın oyuncağı olduklarını gördüklerinde ise vakit geç olacaktır.Ancak her Nemrut’un karşısına bir İbrahim gerekli. Şimdi dünya zalime karşı baş kaldıracak, İbrahimleri bekliyor.