ŞEHRİ KALEMİYLE AYDINLATANLARA VEFA

“Şehri Kalemiyle Aydınlatanlara Vefa” projesi kapsamında Onikişubat Belediyesi ve Kahramanmaraş Edebiyat-Sanat Derneği tarafından “Mustafa Okumuş’a Saygı” programı düzenlendi.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi salonunda düzenlenen programa Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, yazar ve şairlerle çok sayıda sanatsever katıldı.

“BİR KILAVUZ İNSAN MUSTAFA OKUMUŞ”

Sunuculuğunu Salman Kapanoğlu’nun yaptığı “Mustafa Okumuş’a Saygı” programı, araştırmacı-yazar Ramazan Avcı’nın hazırlayıp seslendirdiği, Mustafa Okumuş’un hayatını ve eserlerini tanıtan “Bir Kılavuz İnsan Mustafa Okumuş” adlı video gösterimi ile başladı.

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, selamlama konuşması yaptı. Başkan Hanefi Mahçiçek, Saygı niteliği taşıyan bu etkinliğin çok güzel olduğunu düşünüyorum ve böylesi etkinlerin devam etmesini ümit ediyorum. Mustafa Okumuş; eğitim, düşünce ve edebiyat alanında bizlere ve gelecek nesillere çok değerli hazineler bırakan bir hocamızdır. Kendisine sağlıklı, uzun ömürler diliyorum.” dedi.

Ramazan Avcı’nın yorumlayıp seslendirdiği Mustafa Okumuş’un “Yaşama Sevinci” adlı şiirin videosunun izlenmesinden sonra panele geçildi.

“ŞİİR GİBİ NAHİF, HİKÂYE GİBİ HAYATIN İÇİNDE”

Kahramanmaraş Edebiyat-Sanata Derneği Başkanı araştırmacı/yazar Ramazan Avcı’nın yönettiği panelde eğitimci/yazar İbrahim Gülsu Mustafa Okumuş’un kişiliğini anlattı: “Mustafa Okumuş şiir gibi nahif, hikâye gibi hayatın içinde, araştırma gibi çevreye duyarlı örnek bir insan. İlerlemiş yaşına rağmen her gün okuyan, düşünen, üreten bir kişilik. Yeni eserler yazma gayreti içinde, kendisine Allah’tan hayırlı ömürler diliyorum.”  

“RUHUNDA DOĞA SEVGİSİ BARINDIRAN BİR İNSAN”

Araştırmacı/yazar Serdar Yakar Mustafa Okumuş’un çevre duyarlılığı ve doğa sevgisini anlattı: ”Mustafa Okumuş iyi bir eğitimci, iyi bir edebiyatçı olduğu kadar, aynı zamanda ruhunda doğa sevgisi barındıran iyi bir çevre araştırmacısıdır. Bir teknik adam hassasiyetiyle çevreye duyarlı bir kişiliğe sahiptir. Özellikle Gavur Gölü üzerine yaptığı araştırmalar ve bu araştırmalarını derlediği “Gavur Gölü Havzası” isimli eseriyle bölgedeki öngörüsüzlüğe dikkat çekmiş; Gavur Gölü  havzasının yeniden düzenlenerek ekolojik sisteme kazandırılması hususunda önemli tespitler ortaya koymuştur. Kendisini bu yönüyle de kutluyor, daha nice eserler kaleme alması dileklerimle sağlıklı uzun ömürler diliyorum.”    

“ÇOK YÖNLÜ KİŞİLİĞE SAHİP BİR SANATÇI”

Araştırmacı-yazar Ramazan Avcı ise, Mustafa Okumuş’un sanatını anlattı, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Öyle sanıyorum ki ‘Şehri kalemiyle aydınlatanlar’ ifadesi en fazla Mustafa Okumuş’a yakışmaktadır. Mustafa Okumuş; eğitimci, şair, yazar, araştırmacı kimliklerini taşıyan ve her kimliğin hakkını en başarılı bir şekilde veren çok yönlü bir kişiliğe sahip sanatçıdır.

Mustafa Okumuş’u farklı kılan, saygın kılan özelliklerinden biri de umutsuzluğa yer vermemesidir. Onun yazılarında ahlara, vahlara pek yer yoktur. Karamsarlıktan geçinen yazarlara ve şairlere inat yazılarında mavi hâkimdir. Bu özelliği ile o “Karanlıktan şikâyet edeceğine bir mum yak.” felsefesinin en başarılı uygulayıcısıdır.

Mustafa Okumuş yaşadığı çevrenin daha yaşanılır, içinde bulunduğu toplumun daha medenî, daha hoşgörülü ve erdemli olması için kendini adayan bir eylem insanı; geçmiş, bugün ve gelecek arasındaki kültürel köprünün kurulması için çalışan bir araştırmacı; güçlü bir deneme yazarı, olgun bir şair ve hikâyecidir. Bu vasıflarını eğitimciliği ile birleştirerek yaşantısı ve eserleriyle bizlere kılavuzluk yapmaktadır.”

OKUMUŞ: “BU ETKİNLİK HER NE KADAR BENİM ŞAHSIM ADINA DÜZENLENMİŞSE DE BEN BUNU KÜLTÜR VE SANAT ADINA DÜZENLENMİŞ BİR PROĞRAM OLARAK GÖRÜYORUM”

Panelden sonra Mustafa Okumuş bir teşekkür konuşması yaptı. Okumuş konuşmasında,  “Etkinliği düzenleyen Onikişubat Belediyesi ile Kahramanmaraş Edebiyat-Sanat Derneğine ve bizlere içi dolu bir kültür-edebiyat ziyafeti çeken panelistlere çok teşekkür ediyorum. Bu etkinlik her ne kadar şahsım için düzenlenmişse de ben bunu kültür ve sanat adına düzenlenen önemli bir program olarak görüyorum. Sizler bizlere destek verdiğiniz ölçüde bu ülke sanatçılarını, şairlerini daha iyi noktalara taşıyacaktır.” dedi.

Daha sonra Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek tarafından Mustafa Okumuş’a hediye takdim edildi. Mustafa Okumuş’un katılımcılara kitaplarını imzalamasından sonra program sona erdi.

Bizler de bu kentin bir değeri olan Mustafa Okumuş hocamıza hayırlı uzun ömürler dileyerek, daha nice eserlere imza atmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyoruz.

Selam ve sevgilerle.