ABD merkezli teknoloji şirketi Google hakkında tarihin en büyük tekelleşme davası açıldı.  
Axios'un dava dosyasında yer alan bilgilerden derlediği habere göre, Google Apple'a her yıl milyarlarca dolar ödüyor. Söz konusu anlaşmaya göre, Google, Apple'ın akıllı telefon modeli  iPhone'ların internet tarayıcısı Safari'nin varsayılan arama motoru olmak için Apple'a yılda yaklaşık 11 milyar dolar ödüyor.  Bu rakam Google’ı bünyesinde bulunduran Alphabet'in kârının üçte biri olarak dikkat çekiyor. iPhone kullanıcılarının ise Google'ın arama hacminin yüzde 50'sini oluştuğu ifade ediliyor.  
ABD tarihinin bu en büyük anlaşmalarından birisi olan Apple Google işbirliği açılan dava ile tehlikeye girdi. 
Yaklaşık 15 yıldır süren bu anlaşmanın sona ermesi iki şirket için de en kötü senaryo. Zira dava sonrası bu anlaşmanın sona ermesi durumunda Google'ın kaybettiği trafiği telafi edecek bir aksiyon planı bulunmuyor. 
 Şirketin anlaşma olmadan iPhone kullanıcılarının tamamını Google aramalarına yönlendirmesinin imkansız olduğu belirtiliyor. 
 Apple tarafında en büyük kayıp ise en önemli gelir kalemlerinden birisini kaybetmek olacak. Zira Apple'ın yıllık kârının yüzde 15-20'si arasında bir oran Google'dan geliyor.  

Editör: Haber Merkezi