Başlığa bakıp da Fenerbahçe'den bahsedeceğim sanılmasın. Fenerbahçe'nin rengi sarı lacivert. Durumunu sorarsanız iş guvasinden hallice… Bir iyi, bir kötü. Hal ve gidiş taraftarı endişelendiriyor. Duu bakalım n'olcek?

.

"Ben Bir Yeşil Fenerim" bir Denizli türküsüdür. Ahmet Yamacı derlemiş. 9/8’lik bir kırık hava. Kalenderi ayağında ilk kıtasını yazayım:

.

Ben bir yeşil fenerim

Hem yanar hem sönerim

Ben nişanlı değilim

Kime olsa dönerim

.

Her dizeden hemen sonra yinelenen “Haydi yele yele lom” nakaratını da ekleyeyim.

.

Fener, bir aydınlatma gereci. Köylerimizde elektrik yokken akşamları ve geceleri dışarda kullanılırdı. Geceleyin harmanda bir iş görürken, bir yere gidip gelirken tel kulpundan tutulup taşınırdı fener. Yolu yolağı aydınlatırdı. Metal hazneli , şişesi tellerle korunaklı idi. Buna gemici feneri de denir. Rüzgarlı havalarda bile kolay kolay sönmezdi.

.

Ünlü düşünür Diyojen dobra bir adamdı. Lafını çekmezdi. Onun da fenerle ilgili bir yaşanmışlığı var.

Bir öğle vakti eline bir fener aldı Diyojen. Çıktı Atina sokaklarına. Diyojen’i bu halde görenler merak edip sordular:

-Hayrola Diyojen! Gündüz gözüyle yakmışsın feneri ne arıyorsun?

Diyojen bu soruyu bekliyor. YapıştırdI cevabı:

-Adam arıyorum!

.

Siyaset dünyamızın renkli siması Kamer Genç de Diyojen’den esinlenerek elinde bir fenerle meclis kürsüsüne çıkmıştı. O da Diyojen misali lafını çekmez bir cesur yürekti. Yeri geldiği zaman taşı gediğine koymakta mahirdi. Onu bu halde görüp gülen vekillere:

-Adam arıyorum, diye haykırmıştı meclis kürsüsünden.

.

Aydınlatma araç gereçleri bizim dünyamızı nura gark ediyor. Aydınlanma araç gereçleri olmasa halimiz nice olurdu? Eskinin idare lambası, çırası, gaz lambası, fener artık bir nostalji. Pabuçları dama atılalı çok oldu. Şark köşelerinin bir yerinde sergileniyor bunlar.

Günümüzde ışık saçan o kadar çok araç gereç var ki en karanlık geceleri bile gündüze çeviriyor. Futbol sahaları bunlarla aydınlatılıyor. Gece maçları oynanıyor sayelerinde.

Elektrikle çalışıyor bu araç gereçler. Elektriği bulan Edison’u bir kez daha saygı ve minnetle anıyorum.