Kahramanmaraşspor Başkanı Fatih Mehmet Ceyhan geçtiğimiz hafta başkanlıktan istifa etti.

Sorun? Sahip çıkmamak…

Daha önce başkanlık yapanların da en büyük sıkıntılarının başında, “takıma sahip çıkılmaması”  geliyordu!

Başkan Ceyhan da takıma sahip çıkılmadığı için başkanlığı bırakmak zorunda kaldığını açıklamış.

Eski başkanlardan Hüseyin Belli, bu takımı o zaman süper lig yoktu, birinci lig vardı ve takımı birinci lige çıkartmıştı!

Elde ettiği başarıya rağmen Belli ‘ye sahip çıkan olmadı. Takımı birinci lige çıkartmak için tüm servetini harcamıştı!

1988-89 futbol sezonuydu. Belli, sonunda Kahramanmaraş’ı terk ederek İstanbul’a yerleşti. Kahramanmaraşspor denince akla efsane başkan Hüseyin Belli gelir.

Esas mesele, Maraş halkı futbola karşı bir sevgi duymuyor olması. Temelinde bu yatıyor…

Hep komşu illerinden örnekler veriyoruz. Komşu illerimizin tamamına yakını süper ligde takımları var. Bunları ön isimlerinde hep orada tanınan iş insanlarının markaları geçmekte… Onlar takımın sponsoru oluyorlar. Hem de ismini koyarak reklam yapıyorlar. Kahramanmaraş’a gelince; Bizde reklama inananların sayılar çok az olduğunu biliyoruz.. Reklama verilen parayı, boşa verilen para gibi bakıyorlar.

Pandemiden önce 12 Şubat stadyumuna giden seyircilerini büyük çoğunluğu tribünlere para vermeden, garibanlarda 5 TL vererek maraton tribününde maçı seyrediyorlardı… Toplanan hasılatta takımın yemek parasını bile karşılamıyordu. Bunu biliyoruz. O zaman Büyükşehir Belediyesi sahip çıkmalı. BB Erzurumspor futbol ekibi süper lige mücadele ediyor. Demek ki istenirse belediyelerde takıma sahip çıkabiliyor.

Futbol gücünün ekonomi ve turizme çok büyük katkıları olduğunu biliyoruz. Fenerbahçe kulübüne transfer edilen Mesut Özil’i tüm dünya tanıyor. Futbolun tanıtım konusunda birçok getirisine saymakla bitmez.

1999-2000 futbol sezonunda Avrupa kupası ve UEFA süper kupasını kazanan takım oldu, Galatasaray kulübünü dünya tanıyor. Siz istediğiniz kadar reklam yapın onun kadar tanınmanız mümkün değil.

Galatasaray büyük bir başarı elde ettiği için dünya tanıyor. Ama süper ligde takımınız olduğunda bu kez sizi tanıtım şekliniz başka türlü değişiyor. Örneğin 88-89 futbol sezonunda Kahramanmaraş birinci lige çıktığında o zamanın birinci lig takımlarından hepsi geldi.

Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor olmak üzere ülkenin güçlü takımları 12 Şubat stadyumunda maça çıkmışlardı!

Bu takımlar ilimizde geldiklerinde tüm komşu illerden maç seyretmeye gelen kalabalığın tanıtım ve ekonomiye katkılarını da inkar edemeyiz.

Şimdi eskisinden çok daha fazla tanıtıma ihtiyacımız var. Çünkü ilimize ve turizm çok büyük yatırımlar yapıldı. Reklama kaynak ayırmıyor? Futbolu da sevmiyoruz. Nasıl olacak bu iş?

ANAP döneminde hem  Kahramanmaraşspor’un  hem de Belediye başkanlığı yapan Hacı Ali Özal’ın şu sözleri hep aklıma gelir.

”Parası olan futbolu sevmiyor. Futbolu seveninde parası yok”

Aradan uzun yılar geçti.

Ama… Futbol anlayışında bir değişiklik olmadı.