Özellikle Covid salgının başlarında çok fazla hastanede yatan ve entübe edilen hasta vardı. Bu yatan veya virüsü ağır geçiren hastalar araştırıldığında covidi destekleyen bir çok sebep olduğu görüldü. Bunların arasındaki kronik hastalıklar dışında en önemli iki sebep obezite ve diyabetti. Pandeminin başlangıcında insanları çok şaşırtan bir soru şuydu: Diyabet neden bir solunum virüsüyle savaşmayı zorlaştırıyor? İlk olarak araştırmalar gösteriyor ki, bu virüsün kısa vadede kan şekeri kontrolünü daha da kötüleştirebileceğini ve diyabetli insanları potansiyel olarak çok tehlikeli bir kan şekeri durumuna sokabileceğini biliyoruz Bağışıklık sistemimiz söz konusu olduğunda, ne yediğimiz çok önemlidir. Ve bağışıklığımıza en kötü gelen besin şekerdir.

Yüksek kan şekerine birçok faktör sebep olabilir ama bunlardan en önemlisi fazla şeker tüketmektir. Fazla şeker tüketimi kan damarlarına zarar veren kısır bir insülin direnci ve obezite döngüsü başlatır. Bu bölgeleri onarmak için çabalayan bağışıklık sistemi ise büyük bir dikkat dağınıklığı yaşar ve virüslere karşı vücudumuzu savunmasız bırakabilir.  Diyetinizden fazla şekeri ortadan kaldırmak sadece bu döngünün sona ermesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda onu tamamen tersine çevirebilir. Şeker tüketiminizi geri çevirmek, bağışıklık sisteminizi iyileştirmenin en etkili yollarından biridir.

Kan şekeri sağlığınızı korumak ve bağışıklığınızı kötü etkilememek için;

1.Gözle görünen şekerleri azaltın. Gözle görünen şekerler hepimizin bildiği gazlı içecekler, paketli gıdalar, pastalar, içeceklere atılan şeker vs. Bu yiyecek ve içecekler herhangi bir besin değeri sağlamazlar ve çok miktarda şeker içerirler. Bunun yerine, bitter çikolata, çilek veya başka bir düşük şekerli meyveyi tercih edin. Tüm şekerli yiyecekleri sonsuza kadar çıkarmanız gerektiğini söylemiyorum. Ara sıra tatlı iyidir, ama ara sıra olması önemli.

2. Etiketleri okuyun. Şimdi evinizde olan tüm yiyeceklerin etiketlerini kontrol etme zamanı. Özellikle de “şekeri düşük” veya “sağlıklı” olarak tanıtılan şeyleri.  Ortalama bir insan  günde yaklaşık 17 çay kaşığı (71 gram) ilave şeker alır, ancak önerilen miktar , kadınlar için günde altı çay kaşığı (25 gram) ve erkekler için dokuz çay kaşığı (36 gram) ilave şeker almaktır. Unutmayın, hala doğal şekerleri meyvelerden, sebzelerden ve tahıllardan alıyoruz, bu yüzden aslında ilave şeker almamıza gerek yok.

3. Daha fazla lif tüketin. Şeker zehirse, lif panzehirdir. Lif sadece sindiriminizi düzenli tutmakla kalmaz, aynı zamanda şekerin kan dolaşımınıza emilimini yavaşlatmaya yardımcı olur, bu da sizi ani şeker düşmelerinden veya çıkmalarından korur. Gazlı içeceklerin, meyve sularının ve şekerli kahve tarzı içeceklerinin sağlığınız için bu kadar zararlı olmasının bir başka nedeni de lif eksikliğidir. Bir ton şeker içerirler ve bütün bitki bazlı gıdaların sahip olduğu, kan şekerini koruyan liflerin hiçbiri yoktur.

En sevdiğim yüksek lifli yiyeceklerden bazıları fasulye, mercimek,  yulaf, avokado, karabuğday, armut, ahududu, arpa ve keten tohumu.

4. Kalori yerine besinleri seçin. Kalorileri kesme konusunda endişelenmek yerine, diyetinize bol miktarda protein ve sağlıklı yağ içeren daha besleyici gıdalar eklemeye odaklanın. Düşük karbonhidrat tüketmenize gerek yok, sadece “doğru” karbonhidratları seçin. Aslında, karbonhidratları sebze, fasulye, bütün meyveler, kabuklu yemişler ve tohumlar - tümü mineral ve vitamin açısından zengin besinler - şeklinde yemek, açlık krizlerini de uzak tutmanın harika bir yoludur.