Son zamanlarda çok popüler olan ve herkesin dilinde olan aralıklı orucu hepimiz duymuşuzdur. Hatta o kadar merak edilmiş ki 2019 yılında Google’da en çok aranan terim olmuş. Ben de bugün aralıklı oruçtan bahsetmek istiyorum. Nedir aralıklı oruç?

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu diyet yöntemi;  belirli bir zaman çerçevesinde yemek yemek ve kalan  süre içinde de aç kalmaktır. Bazı insanlar yemeklerini gün içinde birkaç saatle sınırlandırmayı tercih ederler, örneğin sabah 9′dan akşam 5′e (sekiz saat) kadar normal yemek yiyip, diğer 16 saat boyunca su, kahve veya sade çaydan başka bir şey içmezler. Buna 8/16 yöntemi deniyor. Bir de çok bilinmeyen 5/2 yöntemi var. Bu da5 gün normal beslenip 2 gün aç kalmayı ifade eder fakat bu biraz zorlayıcı bir yöntemdir. Başka bir yöntem olarak da 1 gün tam yeme 1 gün tam oruç şeklinde ilerlemektir. En çok bilinen ve uygulanan yöntem de 8/16 yöntemidir. Peki bu aralıklı oruç neden bu kadar popüler?

Aralıklı orucun bilinen faydaları çoktur. Araştırmalar aralıklı orucun kilo kaybını sağlamasının yanında; yaşlanmanın etkilerini yavaşlatabileceğini ve kardiyovasküler (kalp) sağlığınızı iyileştirebileceğini öne sürmekte. Ancak şimdiye kadar, bu çalışmalar farelerle veya çok küçük insan gruplarıyla sınırlıydı, bu nedenle insanlarda işe yarayıp yaramadığını ve protokolün insanların laboratuvar dışında ve uzun vadede kullanmaları için güvenli olup olmayacağını söylemek için çok erken.

Aralıklı orucun beyni daha iyi çalıştırdığı iddialarına gelince; yine yapılan fare çalışmaları, aralıklı oruç tutmanın beyni iyileştirebileceğini ve hatta alzhemier gibi hastalıklara karşı beyin üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte 16/8 döngüsündeki 16 saatlik açlık dönemi;  karar verme, düşünme ve konsantre olma yeteneğinizi önemli ölçüde etkileyebilir.

Kilo kaybı güzel bir avantaj gibi görünse de;  2018 yılında yapılan bir araştırma, 50 hafta boyunca aralıklı oruç tutan kişilerin kalorilerini kısıtlayarak 3 ana öğün 3 ara öğün şeklinde geleneksel bir diyet uygulayanlarla yaklaşık aynı miktarda kilo verdiğini buldu. Aralıklı oruçta diğer bir önemli konu da uyku. Günlük 8 saatten az uyuyanların aralıklı oruç yapması önerilmiyor.

Sonuç olarak, aralıklı oruç şu anda moda ve umut verici olsa da, herke için iyi olduğu anlamına gelmez.  Aralıklı oruç tutmanın uzun vadede sürdürülebilir olup olmadığı, 60 yaşın üzerindeki kişiler, diyabet ilaçları alanlar için güvenli olup olmadığı açık değil. Aralıklı oruç, örneğin insanları besin, vitamin, mineral eksiklikleri geliştirme riskine sokabilir. Düzensiz yeme öyküsü olan bazı kişiler için de aralıklı oruç, aşırı yemeye neden olabilir veya yemekle ilişkilerine zarar verebilir. Her beden kendine özgü olduğu için diyet yöntemi de kişiye göre belirlenmelidir. Uzun süreli açlık yaşamanın size iyi geldiğini, vücudunuzu kilitlemediğini tam tersi hızlandırdığın düşünüyorsanız tabi ki aralıklı oruç yapabilirsiniz. Fakat sizin için sürdürülebilir değilse, aç kalmak sizi yoruyorsa sırf moda diye bu diyet tarzını uygulamak yanlış olacaktır. Bilinçsizce uygulamak yerine diyetisyeninize danışarak size özel bir yol çizmek en iyisi olacaktır. Sevgilerimle.