Milletvekili Öztunç’tan ‘Kitap’ Teklifi
CHP’li Öztunç, bu gerekçeyle verdiği kanun teklifinde şu ifadelere yer verdi:
“Ülkemizde kitap okuma alışkanlığının düşüklüğünden herkes şikâyet etmekte, “toplumumuz kitap okumuyor” denilerek yakınılmakta fakat çözüm önerilerine gelince hiçbir şey yapılmamaktadır. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86’ncı sırada, yoksul Afrika ülkeleriyle aynı kategoride yer almaktadır. TÜİK’e göre Türkiye’de kitap, ihtiyaç listesinin 235’inci sırasında yer almaktadır. Türkiye Eğilimleri Araştırma (TEA) Raporu’na göre ise 2019’da “kitap okumayanlar %50,9” iken, bu oran “2020 yılında %59,1” (2021) olarak ciddi bir artış göstermiştir. Toplumda okuma alışkanlığının yaygınlaşmasını, kitaba ulaşımın hızlı, kolay ve gönderimin ucuz olması gibi faktörlerin olumlu etkileyeceği kanısındayım.
Türkiye’de kitap gönderim ücretleri kitap maliyetinden çok daha pahalıdır. Ülkemizde kitap okuma alışkanlığının geliştirilmesi, eğitim ve kültür alanındaki gelişmelere katkı sağlanması amacıyla, bireysel göndericilerin (gerçek kişilerin) yurtiçinde birbirine gönderecekleri ve kapsamında sadece kitap bulunan gönderiler için özel indirimli tarife uygulanması gerekmektedir.
Kitap okumak bir ihtiyaçtır, kültürün, bilginin, edebiyatın ve sanatın Türkiye’nin en ücra köşesine bile ulaşması açısından kitap gönderim ücretlerinin kanunla düzenlenip özel indirim uygulanmasına geçilmesi ihtiyacı oluşmuştur. Bu kanunla, kitaplara ulaşmada gönderim ücretinin yüksek olması sebebiyle zorluk çeken birçok insanımızın kitapla buluşması sağlanacaktır.”

Editör: Haber Merkezi