Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi’ne gündemi değerlendiren Özdemir, Türkiye ve Kahramanmaraş gündemini değerlendirdi. Yapılan çalışmalardan seçime kadar birçok konu hakkında samimi açıklamalarda bulunan Özdemir erken seçim dedikodularına son noktayı koydu. Seçimlerin zamanında olacağının altını çizen Kahramanmaraş Milletvekili; “Seçimler zamanında olacak. Muhalefet daha aylar önce çok yoğun bir şekilde erken seçim olacak diyordu. Dikkat edin bu günlerde artık o kadar demiyorlar. Sebebi şu, biz bir seçim kanunu getirdik. Seçim Kanunu’nun diğer kanunlardan farklı özelliği vardır. Yani erken seçim olup olmayacağını bu şekilde çok net bir şekilde bilebilirsiniz. Seçim kanunları seçime 1 yıldan daha fazla süre varken değiştirilir. Seçime 1 yıldan daha az süre kalmışken değiştirirseniz o seçimde uygulanamaz! Özelliği budur. Eski sistemde gidilebilir ama biz seçim kanunu ile bazı düzenlemeler yaptık. Mesela ittifakların değil, partilerin oyu esas alınsın dedik. Seçmenin oyu hiçbir şekilde zarar görmesin dedik. Bunu ne zaman değiştirdik? Seçime 1 yıl 2 ay kala değiştirdik. Aslında bu stratejik bir hamleydi. Muhalefet ‘1 seçim kanununu 1 yılda getiremediniz’ dedi. Biz onu 6 ay önce hazırladık ama seçime 1 yıl 2 ay kala getirdik ve seçime 1 yıl 1 ay kala kanunlaştı. Bu şu demek. Bu kanunu uygulamak istiyorsak seçim zamanında olacak. Bizde seçimi zamanında yapacağımızı göstermek için kanunu böyle değiştirdik. Seçimler 18 Haziran 2023’te yapılacak.” İfadelerini kullandı.

“Atamalar şehir için sevindirici”

Son dönemde Başkan Erdoğan’ın yenilenen ekibinde önemli roller üstlenmesi beklenen Özdemir, son dönemde yapılan atamaların şehir için sevindirici olduğunu belirterek; “Bakan Maraşlı. Tarım işletmeleri Genel Müdürlüğüne Hasan Gezginç bey atandı. Dün bakan yardımcımız Göksunlu hemşerimiz Nihat Pakdil, Nihat beyin yardımcıları, bakan beyin yardımcıları, özel kalem müdürleri, genel müdürler, Kahramanmaraş’tan atanıyor. Bizim için tabi ki gurur verici ama bunlardan daha önemli bir şey var. Tarım bakanımız, tarımı bilen bir insan. Ziraat profesörü aynı zamanda da şalgam üreticisi çiftçi. Dolayısıyla tarımı bilen birinin olması lazım. Tarım politikalarında tarımla ilgili atacağımız adımlar, yaşam tarzı, çiftçilik ve hayvancılık olacak. Tarım tacirleri üzerinden adım atarsanız, adam tarım tacirlerini bırakıp başka alana gidiyor. Aldığımız önlemler boşa çıkıyordu. Şimdi yaşam tarzı, hayvancılık ve çiftçilik olan kişiler üzerinden bir tarım politikası geliştiriyoruz. Tarım bakanımızın da Kahramanmaraşlı ve konulara hakim olması bizim için çok büyük avantaj olacak.”dedi.

Ales cihazının son durumu

Havalimanında yaşanan cihaz krizi ve ekonomik dalgalanmalar hakkında hakkında bilgiler veren Özdemir şunları söyledi; “Ales cihazı konusunda sonlara yaklaştık. Kamulaştırılacak bir alan var. O alanla ilgili de belki mülkiyet sahiplerinin feragat etmesi söz konusu olabilecek. Görüşme yapıyoruz. Kısa sürede tamamlanacağını düşünüyorum. Ekonomik olarak, biz kendi kendine bazı ürünlerde yeten bir ülkeyiz. Bazı ürünlerde de kendimize yetmemizde yetmiyor. Doğal zenginliğimiz olması gerekiyor. Petrol ve doğalgaz konusunda bir zenginliğimiz yok. Dolayısıyla da dünyadan alıyoruz. Bugün dünyada petrolün varil fiyatı ne kadar artmışsa bizde o kadar etkileniyoruz. 36 dolardan başlamıştı, 200 dolara kadar arttı. Dolayısıyla da bu artıştan etkilenmemek kaçınılmaz oldu bizim için. Örneğin ürettiğimiz elektriğin% 25 ini doğalgazdan üretiyoruz. % 25 ini kömürden üretiyoruz. % 50 sinde ise diğer doğal şartlarda üretiyoruz. Burada önemli olan şey şu. Devlet ya da hükümet bu artışlarla ilgili vatandaşın hakkını, hukukunu koruyabiliyor mu? Kıymetli olan şeyin bu olması lazım. Cumhurbaşkanımız devlet adına bazı fedakârlıklar yapıyor. Gıdada KDV’den vazgeçiyor. Doğalgazın petrolün ve elektriğin bir kısmını sübvanse ediyor. Yani vatandaşımız bundan mağdur olmasın diye bunu yaparken de oluşturduğu üretim modeli sahada sonuç verinceye kadar bunu yapıyor. Bu ne demek? Bu şu demek, Bilimsel bir şey söylüyorum. Şimdi bizim otomobil ürettiğimiz otomobili 2023’ün başında sahaya sürülecek ve Sakarya'da çıkarttığımız doğalgaz 2023’ün başında sahaya sürülecek. Yani bizim doğalgazla ilgili yıllık 80 milyar dolar civarında bir giderimiz var. Bu giderler artık gitmeyecek. Yerli unsurlar kullanılmaya başlanacak. Otomobil elektrikli otomobil kullanılmaya başladığında bizim nükleer santral devreye girdiğinde vatandaşımızın hayatını daha kolaylaştıracağız. O dış unsurlardan etkilenmemesi de daha azaltacağız. Çünkü dışarıdan ne alırsanız onun aldığımız ülkenin dolar fiyatı euro fiyatı ne kadar artarsa bizdeki borçlu o kadar artıyor. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın üretim, üretim,üretim demesinin altında yatan mantık, bu 2023 vizyonunun ana unsuru da bu aslında bu. Sahada sonuç verinceye kadar da vatandaşımızı ekonomik olarak desteklemeye devam edeceğiz.

Evrensel kriz vurgusu

Yaşanan krizin evrensel olduğunun altını çizen Ahmet Özdemir; “Pandemi döneminde hep ben bu örneği veriyorum. Almanya'da 1 saatte 1000 otomobili 1.000 kişi üretiyordu. Şimdi 1 saatte 300 otomobil üretiyor, 300 otomobil, 1000 otomobil maliyetine üretiliyor. Dolayısıyla da o 1.000 otomobil maliyeti 300 otomobile yansıtıldığı için dünyada 1 pahalılık söz konusu. Biz kendi üretim modelimizle bu pahalılığın önüne geçecek önlemleri alıyoruz. Bunların sahada sonuç verinceye kadar önemli olan şey vatandaşın mağduriyetini gidermek, bu konuda da onları destekliyoruz. Mesela dün buğday fiyatlarını açıkladı. 7. 50. Bugün Pazarcık’ta hiç buğday soran oldu mu? Olmadı. Neden? Çünkü iyi bir fiyat arpa için iyi bir fiyat belirledi ve alım garantisi verdi. Şimdi olacak olan şu. Vatandaş istediği gibi devlete Toprak Mahsulleri Ofisi'ne buğdayını 7. 50 den satacak. Tacir almak istiyorsa bunun üstünde fiyat vermesi lazım. Bunun üstünde fiyat vermezse vatandaştan alamaz. Çünkü devlete satar, daha garanti böyle. Bugün çiftçimizin hukukunu koruduk. Yarın memurumuzun. Yarın 3600 de başkasının. Öğrencilerimiz içinde bu adımları atacağız. Sesle ilgili gelişmeler. Evet, şimdi geçen gün bir yerel basın mensubu arkadaşlarımızda paylaşmıştı, Adıyaman yaptı, siz yapamadınız diye. Şimdi biz pandeminin en zor şartlarında bu işi hallettik. O zaman ihale edilecek durumda değildi aslında. Fakat müteahhit ve fiyat artışlarından kaynaklanan sorun bizim için önemli olan şey şudur, yerel siyasetin milletvekilinin, belediye başkanın başarısı şudur; Şehrinin sorunun farkında mı? Bu konuda adım atıyor mu? Biz şehrimizin böyle bir ihtiyacının olduğunun farkında olduk ve bu konuda adım attık. Burada yaşanan aksaklıkları takip etmek bizim görevimiz. Biz de bunu yapıyoruz. Yani hakkı teslim etmek lazım. Şimdi yer teslimi yapıldı. Geçen hafta sağlık bakanımızla görüşme yapmıştık. Müteahhit işin doğrusu bu işi yapmak istemiyor artık. Çünkü müteahhittin geçen yıl aldığı şartlarla bugünkü şartlar aynı şartlar değil. O yüzden müteahhittin şartlarında biraz kolaylaştırarak müteahhitte da haksızlık etmek istemiyorum. Çünkü kar edecek ki bu işi yapacak. Şartları biraz daha 2 taraf lehine de düzenleyerek işin başlamasını sağladık.” Şeklinde konuştu.

HABER: GÖKHAN DÖKÜCÜ

Editör: Haber Merkezi