Dolu dolu geçen ve oldukça başarılı olan festivalle, 35 çeşit aromatik yağ ve kozmetik ürünleri bünyesinde bulunduran ‘Efsus’ markası ile ‘Afşin Binboğa Balları ve Arı Ürünleri’nin kalitesi bir kez daha tescillenmiş oldu.

Afşin Pazar Yerinde gerçekleştirilen ve Wilma Elles’in sunuculuğunu yaptığı festival, Afşin Belediyesi Türk Müziği Korosu tarafından seslendiren türkülerin ardından Soner Gerçeker’in birbirinden hareketli parçalarıyla devam etti. Yaklaşık 10 bin kişinin doldurduğu alanda, sahneye çıkan Rafet El Roman ise vatandaşlara unutamayacakları bir müzik ziyafeti sundu. Afşin ve bölgenin yöresel ve kültürel ürünlerinin de stantlarda sergilendiği festivalde, Kahramanmaraş dondurması Afşin lavantasıyla buluşturuldu. Rafet El Roman ve Wilma Elles, Alpedo Kervan Lezzet Grubu tarafından yapılan 200 kilogram ağırlığında ve 120 cm uzunluğundaki lavantalı Kahramanmaraş dondurmasını kesti. Lavantalı Kahramanmaraş Dondurması’na Festival alanındaki vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Festivale ilişkin değerlendirmelerde bulunan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, “Afşin Aromatik Yağlar ve Arı Ürünleri Festivali’mizin son gününde Rafet El Roman sahne aldı. Aromatik bitki sevdamız lavanta ile başladı; ama artık çiçek değil yağ üretiminde söz sahibi olmak istiyoruz. Hazırlıklarımızı ona göre yaptık. Tesisleşmemizi sağladık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bu konuda çok önemli katkıları oldu. Bakan Bey nezdinde Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı genel sekreterimize ve uzmanlarımıza teşekkür ediyorum. Bize inandılar, güvendiler. 4 yıldır bizi destekliyorlar. Her yıl adım adım bir projemize destek verdiler. Bu yıl itibariyle de pik yaptı. İlk sene hasat şenliği yapmıştık. Artık festival yapıyoruz. Niye festival yaptık? Çünkü ürünlerimiz var. Pazarlayacak, insanlara sunacak görsellerimiz var” dedi. 

“AFŞİN BİNBOĞA BALLARI VE ARI ÜRÜNLERİ, PAZARA GİRİYOR”

Türkiye’nin ilk arı evini Hacettepe Üniversitesi ile Afşin’de kurduklarını hatırlatan Başkan Güven, şöyle konuştu: “Bu sene ilk bal hasadımızı da yaptık. İlk ürünlerimizi muhafaza altına aldık. Hacettepe Üniversitesi’ne araştırmaya gidecek, ondan sonra da pazarlamaya başlayacağız. Tabi bunlar sadece belediyeye gelir elde etmek için yaptığımız çalışmalar değil. Bölge çiftçisine yeni gelir kapıları oluşturmak istiyoruz. O nedenle çiftçilerimizi de bu sisteme dahil ettik. Amacımız daha kaliteli, güvenli gıda üreterek yüksek fiyat girdisiyle pazarlamak. Arı Birliği sistemin içerisinde, Ziraat Odamız sistemin içerisinde, çiftçilerimiz sistemin içerisinde. Daha önceki Efsus markamıza ilaveten bu yıl bir markamız daha var. Afşin Bal Birliğimizin markası olan Afşin Binboğa Balları ve Arı Ürünleri, pazara giriyor. Bunlarla inşallah çiftçilerimizin yüksek gelir elde etmelerini sağlamaya çalışıyoruz.”

“TORUNLARIMIZA DA YENİ İŞ VE AŞ KAPISI BIRAKMAK İSTİYORUZ”

Afşin’de ekilmeyen arazi bırakmama gayretinde olduklarını ifade eden Güven, şu değerlendirmelerde bulundu: “Geleneksel ürünlerden yeterince verim alamadığımız yerlerde aromatik bitki yetiştirmek istiyoruz. İyi başladık, güzel gidiyor. En güzeli de bize inanan partnerlerimiz var. Bazı firmalar yoğun bir şekilde kekiğe yöneliyor. Çok büyük alanlarda satın alma garantisiyle kekik üretmemizi istiyorlar. Biz de kekik için denemeleri yapmıştık, yaygınlaştıracağız. Amacımız çiftçilerimizi de bu işe dahil ederek sadece çocuklarımıza değil torunlarımıza da yeni iş ve aş kapısı bırakmak istiyoruz. Festivalimizi de bu işin önemine dikkat çekmek için yapmaya başladık. Aromatik bitkiler her yerde var. Biz; planlı, programlı ve teknik olarak girdik. Şu anda 35 çeşit yağımız var. Üretim konusunda partnerlerimizle çalışıyoruz. Biz onlar için üretiyoruz, onlar bizim için üretiyor. Ama sonuçta Efsus markasıyla pazarlanıyor.” HABER: İLKER YİYEN

Editör: Haber Merkezi