12 Şubat’ın 102. yılındayız. Yüz iki yıldır, 12 Şubat’ın şehit ve gazileri, hatıraları, mirası için neler yaptığımızı sorgulamayı sonraya bırakıp, konu ile ilgili birkaç teklifimi yetkililere, kamuoyuna sunmak istiyorum.

Öncelikle Uzunoluk Hamamı’nın yapılmasını, bazı konakların yenilenmesini, 12 Şubat’la ilgili görsel, yazılı eser çalışmalarının yapılmasını takdirle karşılıyoruz.

Bu çalışmalarla beraber aşağıdaki tekliflerimi ilgililerin değerlendirmesine sunuyorum.

“İstiklâl Şehri” tescilinin yapılması.

“İstiklâl Meydanı”na 12 Şubat ruhuna ve azametine uygun bir İSTİKLÂL ABİDESİ’nin yapılması (Abdulhamithan Camisi’nin yan tarafı olabilir.)

Şehir içinde istiklâl mücadelesinin yapıldığı ve şehitlerin verildiği önemli yerlere tanıtıcı abidelerin yapılması. Sözgelimi; Şehit Evliya’nın şehit olduğu Taşhan girişine, Hasan Çavuş’un Mercimek Tepe’de tek başına savaştığı ve Hasan Çavuş’un şehit olduğu yere, Cancık Mağarası’na, Arasa Han’a ….. birer abide yapılmalı.

Birçok ilde (İstanbul, Bursa, Antep ….) örneği bulunan İSTİKLÂL, KURTULUŞ PANORAMA MÜZESİ; İstiklâl Müzesi’nin yanına bir de İstikbâl Müzesi (Bilim ve Teknoloji Müzesi) şehrimizin şanına yakışır şekilde yapılmalı.

12 Şubat’la ilgili tüm araştırmaların, bilgi ve belgelerin, eserlerin bulunduğu KURTULUŞ KÜTÜPHANESİ, oluşturulmalı.

Sütçü İmam Üniversitesi’nde “12 Şubat Araştırma Kürsüsü” kurulmalı.

12 Şubat için senaryo, roman, tiyatro yarışması yapılmalı.

12 Şubat’ın her kahramanı için, özellikle de Arslan Bey, Şehit Evliya, Ali Sezai Efendi, Muallim Hayrullah için birer roman yazdırılmalı. “Yazdırılmalı” diyorum, çünkü yazanların ciddi anlamda desteğe ihtiyacı var.

Kurtuluş Günü töreninde Pazarcık cephesi adına Yakup Hamdi Paşa ve Tapo Ağa’yı ve diğer cepheleri temsilen birer kişi protokolde yer almalı.

Gaziantep’in sahip çıktığı KARAYILAN’ın da Maraşlı olduğu unutulmamalı.

Konuyla ilgili ayrıntılı açıklamaları bir başka yazıda yapmak üzere.