Beslenme ve psikolojinin alakalı olduğunu biliyoruz. Bununla bağlantılı olarak beslenme nörolojik sağlık ile de çok ilgili. Yaşlanan beyinlerimizi korumak için genel sağlık ve genel beslenme çok önemli ama beyin için 1 numaralı vitamin B grubu vitaminlerdir. Her biri kendi temel sağlık yararlarına sahip 8 çeşit B vitamini vardır.

B1 vitamini, hücrelerimizin temel işlevi ve enerji için çok önemlidir. Beyin vücudunuzdaki metabolik olarak en aktif organlardan biridir, bu da nörolojik sorunlara yol açabilecek eksiklikleri önlemek için B1 vitaminine ihtiyaç duyduğu anlamına gelir.

B2 vitamini, vücutta ve beyinde önemli reaksiyonları gerçekleştiren hücrelerimizdeki enzimlere yardımcı olarak görev yapar. Ayrıca hücrelerin büyümesine, enerji üretilmesine ve yağlar, ilaçlar gibi dış maddelerin parçalanmasına yardımcı olur.

B3 vitamini, vücutta ihtiyaç duyulan kolesterol ve yağ gibi maddeleri üretmek ve tüm organ sistemlerimiz için enerjiyi dönüştürmek için 400′den fazla enzimle birlikte çalışır. B3 vitamini ayrıca aşırı iltihabı azaltmaya yardımcı olan bir antioksidandır.

B5 Vitamini, hücrelerimizin asil taşıyıcı proteinler üretmesine yardımcı olarak gerekli yağların üretilmesine yardımcı olur. Beyin en önce yağa ihtiyaç duyar, bu nedenle B5 vitamini, beyin sağlığını desteklemede en önemli vitaminler arasındadır.

B6 Vitamini, hastalıkların önlenmesindeki rolüyle dikkate değerdir, çünkü bu vitaminin uygun seviyeleri, bir dizi kanser riskinin daha düşük olmasıyla ilişkilidir.

Halk arasında biotin olarak bilinen B7 Vitamini, vücutta hızlı ve verimli iletişim için hücre sinyallerini düzenler. Beyinde hücresel sinyalleşme için çok önemlidir.

B9 Vitamini, popüler bir takviyedir ve beyin, nörolojik sağlığı ve dengeli psikolojik sağlığı desteklemek için önemli bir vitamindir.

B12 Vitamini, kırmızı kan hücreleri ve DNA oluşturmak ve sinir sisteminin gelişimini ve işlevini desteklemek için gerekli bir vitamindir. B12 ayrıca kardiyovasküler sağlığı olumsuz yönde etkileyebilen ve fazla olduğunda bunamaya yol açabilen bir protein olan homosisteinin parçalanmasını da destekler.

Peki B vitamini en çok hangi besinlerde bulunur? Ben “önce yemek” insanıyım, bu yüzden insanları her zaman bu vitaminleri içeren yiyecekleri menülerine dahil etmeye teşvik ediyorum. Bununla birlikte, beslenmemiz mükemmel olmayabilir, bu nedenle takviyelerin yardımcı olabileceği durumlar olabilir. İyi haber şu ki, B vitaminleri diyetinize dahil edilmesi en kolay olanlardan biridir. Örneğin yumurta, önerilen günlük B7 vitamini değerinin üçte birini içerirken, diğer birçok B vitaminini de az miktarda içerir. Yoğurt, hem bağırsak sağlığını hem de zihinsel sağlığı destekleyen doğal probiyotiklerin yanı sıra hem B2 vitamini hem de B12 vitamini bakımından yüksektir. Fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagiller, ruh halinizi iyileştirmeye ve beyin sağlığınızı artırmaya yardımcı olur. Bunlar mükemmel bir B9 vitamini kaynağıdır ve az miktarda B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini ve B6 vitamini içerir. Somon, başta B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini ve B12 vitamini olmak üzere tüm B vitaminleri açısından doğal olarak zengindir. Ispanak, pazı ve lahana gibi yapraklı yeşillikler harika bir B9 vitamini kaynağıdır. Bu, düşük ruh halini artırmak isteyen hastalara önerdiğim ilk besindir.